sek
eur
 
sek
eur
usd
 
0 produkt(er) - 0 kr
till kassan
Hem

Guldet i Eidsvoll

God mat ute i bushen

God mat ute i bushen, av Lars Guldström

När man är ute i bushen kan det ofta vara gott med mat. Har man ingen kock med sej så får man laga maten själv. Här följer en månadsmeny:


1. Bruna bönor


Börja med att göra upp en eld. Det är inte alls nödvändigt med en eld, men om du vill ha maten extra god, så ska du alltså tända en brasa. Den ryker ju också så trivsamt och sprakar därtill.


Ta sedan fram burken med bruna bönor, en konservöppnare, en matsked och en polygrip. (Krom-Vanadium är bäst) Nu är du redo att tränga in i mästerkockarnas förtrollande värld!


Du börjar med att öppna burken med konservöppnaren. Ta bort locket helt. Därefter har du två alternativ och vi ska här beskriva det lite mera avancerade sättet - det med elden. Denna har nu falnat ner till en skimrande glödbädd.


Fatta burken med polygripen och ställ den (inte polygripen utan burken, din dumskalle!) på glöden. Nu gäller det att ha omdöme! Är glöden för stark, värms burkens botten alltför snabbt och då pressas de bruna bönorna ut ur burken som kaviar ur en tub. Och - detta med fart! Nej, lagom glöd är bäst.


När burken blivit helt genomvarm och puttrar gemytligt i glöden, så är det tid att åter ta fram polygripen. Med hjälp av den, lyfter du ut burken ur glöden. Håll nu polygripen med burken i brösthöjd, någon dm från kroppen. Håll stadigt så att inget går till spillo! Nu när maten är klar att spisas, använder du din sked att sleva ur burken. Är du inte ensam, utan har en eller rentav flera andra hungriga med dej, är det allra bäst om dina gäster har egna skedar. Man spisar då gemensamt ur burken tills denna är tom.


Sedan fylls den med vätska av lämplig sort, varefter detta dricks upp. Här dricker man nu inte alla på en gång, utan en och en. Det kallas för "bägaren går runt". När så burken är tom kan den åter fyllas eller sparas och kanske göras om till t.ex. ljuddämpare till en motor, eller vad som helst.


2. Ärtsoppa


Med ärtsoppan gör man på samma vis, men burken måste förstås innehålla ärtsoppa istället för bruna bönor. Det är förutsättningen! Hur som helst, så förfar man på samma sätt som ovan beskrivet är.


Varvas bruna bönor med ärtsoppa (man lagar då och äter bruna bönor varannan dag och lagar och äter ärtsoppa dagarna däremellan) så blir menyn utomförträffligt varierad och man slipper att tröttna på enahanda kost.


Smaklig måltid!
Lars Guldström (guldgrävarkock)

Om oss
Kundtjänst
Mitt konto
Kontakta oss
Hem