•       

Varukorg 0

Fakta om guld


Varsågoda, här är fakta om guld och tips på var man hittar guld och hur man vaskar guld.


Blandade karameller, plockat från vår CD Guldgrävning

Guld är ett grundämne, det vill säga, det består enbart av guld och det är således inte en blandning av andra ämnen. Guld är en ädel metall, den oxiderar därför inte i luft som järn, (det rostar) eller koppar, gör (den ärgar).

Vidare är guld mycket motståndskraftigt mot vanliga syror och det påverkas nästan inte alls av dessa. Det finns en syra som dock biter på guld och det är kungsvatten, en blandning av 1 del salpetersyra och 3 delar saltsyra. Guld kan också under vissa omständigheter lösas i natrium- eller kaliumcyanid. Det är kemikalier som inte är att leka med.

Vidare, så är (rent) guld en rätt så mjuk metall. Hårdheten är 2 1/2 på Moh´s (10-gradiga) skala där bly, som är ännu mjukare, är satt till 1.

Guldets smidbarhet är störst av alla metaller. Ett gram guld kan dras ut till en 3.000 meter lång tråd med en diameter på blott 0,00012 mm! Guld kan vidare valsas ut till en tunn "plåt", så kallat bladguld, med en tjocklek av bara 0,0001 mm! Bladguld är så tunt att till och med ljus kan tränga igenom.

Guld är en av de allra tyngsta metallerna. Densiteten, tätheten, eller den specifika vikten, är 19,32. Det betyder att om man till exempel skulle fylla en 2-liters mjölkförpackning med guld, så skulle den väga nästan 40 kg! Guld är faktiskt nästan dubbelt så tungt som bly.

Guldets latinska namn är Aurum - som betyder morgonrodnad - och därifrån har guldet fått sin kemiska beteckning (som är AU).

Guldets kristallform är kubisk. Men i naturen är dock kubiska kristaller av guld ovanliga. Korn och klimpar som vaskas fram, är nästan alltid mjukt avrundade och lätt tillplattade. Men det finns också andra, mera ovanliga former. T ex så kallat "vuxet guld" eller dendritiskt guld.

Guldets elektriska egenskaper är ganska så unika. Elektropotentialen är hög, +1,5 Volt. Guldets förmåga att leda elektrisk ström, är mycket god, 42,6 x 106 Siemens/m.

Guldets smältpunkt är 1.063 C.

Guldhalten mäts i karat eller i finhet, rent guld = 24 karat eller 1.000 fin.

Guld kan legeras (smältas ihop) med andra metaller, som till exempel silver eller koppar. Om legeringen innehåller 75% guld, så blir guldhalten 18 karat eller 750 fin. Håller legeringen 50% guld, så blir guldhalten 12 karat eller 500 fin. Och så vidare. För vanliga ändamål, så är 24 karats rent guld opraktiskt. Därför legeras guld med till exempel koppar, så att legeringen blir mera hård och slitstark. Guld, som är naturligt legerat med minst 20% silver, kallas för elektrum.

Guldets atomnummer är 79, dess atomvikt är 197 och oxidationstalen är +I och +III.

Internationellt, så vägs guld i troy ounce. Ett troy ounce är 31,1 gram. Värdet på guld bestäms varje dag på de stora metallbörserna i London, Tokyo och New York och räknas i US dollar/troy ounce. I november år 2013, så var priset - översatt i svenska pengar - ca 275.000:-/kilo + moms (275 kr + moms per gram). Guldtackor förvarar man i stora bankvalv, och det kallas för guldreserv.

Det mesta av allt guld som grävts fram, används till smycken. En hel del används också inom tandvården och resten går till bland annat elektronikindustrin. I naturen, så förekommer guld dels som korn och klimpar i vattendragens bottensediment (i avlagringar), och dels som bergsguld i ådror.

I luft väger guld 6 - 7 gånger så mycket som vad sand och grus gör. Men under vatten väger guld 10 - 11 gånger så mycket som vad sand och grus gör. Detta kan man förklara med hjälp av Arkimedes berömda princip. Det gör det lite enklare att vaska fram guldet med hjälp av vatten.

Medelhalten av guld här på Jorden är 3,5 milligram per ton. Ett naturligt (och vanligtvis något platt) guldkorn, som är cirka 0,6 mm i diameter, väger runt 3,5 milligram.

Vår planet innehåller cirka 21.000.000.000.000 ton guld. Det är inte så lite, direkt. I jordskorpan, ner till c:a 36 km djup, finns det inte mindre än 84.000.000.000 ton guld. Läs mer om var man har hittat guld.

En kubikkilometer havsvatten innehåller 3,5 kilo guld.

För närvarande är cirka 100.000 ton guld i omlopp. Detta är "allt" som hittills brutits och vaskats fram. Detta motsvarar en guldkub med 17 meters sidor. (17 X 17 X 17 m.)

En guldklimp - Holtermann nugget - som hittades i Australien, vägde drygt 285 kilo, varav 93 kilo var rent guld.

Ingen annan metall kan helt ersätta guld!