sek
eur
 
sek
eur
usd
 
0 produkt(er) - 0 kr
till kassan
Hem

Våra erfarenheter och egna produkter

Här ska vi berätta om de erfarenheter som vi gjort och de produkter som vi själva har konstruerat.Guldspjutet

Ja, Guldström & Co AB började med en "misslyckad" metalldetektor som var avsedd att hitta skeppsvrak med. Men den blev så känslig att den kunde hitta pyttesmå metallfragment. Guld förekommer ju oftast som små fragment så istället för att leta vrak så kom jag på idén att leta guld.

Det tog faktiskt 14 år (!) att utveckla detektorn och sätta igång produktionen. Det var bland det svåraste som jag någonsin gjort. "Allt" fick uppfinnas och konstrueras från början, testas, misslyckas, testas igen, misslyckas och så vidare. Men, till slut blev ju Goldspear klar.

Det är många runtom i världen som har försökt att kopiera Goldspear men alla har misslyckats därför att det finns ett inbyggt "fel" i instrumentet och utan detta "fel" så fungerar inte Goldspear. Vad "felet" är för någonting är en väl bevarad hemlighet.

Just nu så håller vi på med att utveckla ett nytt Goldspear. 
Vaskpannan Klondike Special

De vaskpannor som vi till att börja med importerade från USA var svarta plastpannor. De var inte så bra, men de var de enda som fanns. Då ritade vi en ny vaskpanna med djupa, "negativa" guldfällor. Vi gjorde många prover med färgen på plasten och förstod snart att den skulle vara mättat blå eller grön. Detta för att man skulle kunna se både mikroguld och svartsand (svartsanden syntes ju inte så bra i svarta vaskpannor). Att det skulle gå att sälja blå och gröna vaskpannor var en chansning. Men, våra färger var ju så mycket bättre. Vi lät en fabrik tillverka formen och pressade fram vaskpannorna nere i Småland.

Det visade sig att chansningen gick hem och folk tyckte om vår vaskpanna, som vi döpte till Klondike Special. Vi sålde tusentals pannor. Vid ett tillfälle skickade vi ett par pannor till en stor guldgrävarfirma i USA och de blev imponerade över den blå pannan. Vi fick order efter order och de köpte pallvis av "the Blue Pan" från oss. Att sälja vaskpannor till USA var som att sälja kylskåp till eskimåer.

Numera har amerikanarna "stulit" vår design och kopierat vår vaskpanna i minsta detalj...
Vaskrännan Eldorado Special

Till att börja med så importerade vi även vaskrännor från USA, men de var väl bara "sådär" bra. Alltså, fram till ritbordet för att konstruera en bättre vaskränna. Vi lät tillverka specialverktyg och pressade fram delarna i Småland. De första rännorna som vi provade i fält, blev bara 90 % bra så vi fick göra nya verktyg. När resultatet så småningom blev 100 % så drog vi igång produktionen för fullt. Vaskrännan, som naturligtvis var mättat blå, kallade vi för Eldorado Special. Den togs emot med öppna armar och hur många tusen som vi sålt hittills har vi tappat räkningen på.

Även "the Blue Sluice" exporterar i stora mängder till USA, Europa och Afrika.
Hendersonpumpen

Alf Henderson, en engelsk guldgrävare, hade gjort en pump som kunde suga upp grus ur åar och bäckar, grus som han sedan vaskade. Hans pump bestod av ett avloppsrör, en tennisboll och ett kvastskaft. Han bad mig att göra något bättre och då gjorde vi en lite lättare variant som vi kallade för Hendersonpumpen. Mycket mer är det väl inte att säga om den saken.
Dredgar

Även en och annan dredge importerade vi från USA. Men, det var dyrt med frakt, tull, moms och alla avgifter som staten skulle ha. Så, kunde amerikanarna bygga dredgar så kunde väl vi också. Fast vår dredge skulle naturligtvis bli så mycket bättre, eller hur?

Vi började med att konstruera en ny ejektor. Det var faktiskt inte så lätt som det kan tyckas. Ejektorer är en komplicerad vetenskap. Vi besökte ett antal universitet för att lära oss hur en perfekt ejektor skulle byggas men ingen (som vi träffade) kunde riktigt svara på våra frågor.

Det fanns inget annat att göra än att experimentera själva. Vi byggde ejektor efter ejektor, byggde "mätinstrument" som visade hur bra ejektorerna fungerade och byggde ännu fler. Detta gjorde vi under den mörka årstiden och vi var nästan alltid stelfrusna när vi kom upp ifrån Emåns iskalla vatten.

Till slut fick vi dock fram två olika sorters ejektorer som vi var nöjda med. De behövde bara hälften så starka motorpumpar som vad de amerikanska ejektorerna krävde. Detta var ju bra för det betydde lägre vikt på vår dredge, mycket mindre bensinåtgång och lägre pris.

Resten av dredgen, ramverket, pontoner osv. byggdes lätt. Rännan hade vi redan. Det blev självklart en Eldorado Special. De dredgar som vi byggde och sålde var på 3½ respektive 4½ tum (90 resp. 110 mm).
Här är en mycket gammal bild från våra arkiv...

På den stora bilden syns den en av våra modeller med en motorn monterad på ett separat flytblock. Det kunde man ha flytande en bit undan eller stående på stranden. På så sätt minskade det oväsen från motorn och avgaserna kunde vädras bort från den som dredgade.

Den andra modellen med motorn monterad på dredgen (infälld bild) var den som sålde mest. Hela dredgen, med fulltankad motor, vägde bara 10 kilo!
Bonanza Special

En speciell dredge konstruerade vi som vi döpte till Bonanza Special. Det var en udda skapelse. Den var en undervattensdredge som skulle användas för att suga upp grus och guld under vatten. Hela dredgen skulle hållas på minst ett par decimeters djup. En märkvärdig detalj var att själva vaskrännan var placerad framför ejektorn! Detta gav stora fördelar som jag inte vill avslöja här. Bonanza, som var en 3½ tums (90 mm:s) dredge, vägde bara 4 kilo (utan motor).

Det var bara ett fåtal som förstod sig på den här dredgen. Den sålde inte så bra. Om 25 år, när utvecklingen kommit ifatt, kanske den blir uppskattad.
Guldströmmaren

Här är åter en "uppfinning" som utvecklingen ännu inte har kommit ifatt; "Guldströmmaren".

Det började med att vi skulle tömma ett par dammar på guldvaskningen i Herrljunga. Det var mycket vatten som skulle ut. Tyvärr hade vi ingen fungerande pump. men jag fick syn på en 75 mm:s slang av rätt så styv plast och tänkte då att det kanske skulle kunna fungera att göra den till en hävert och på så sätt tömma dammarna. Sagt och gjort, även om det var lite kinkigt att få igång häverten. Men till slut kom vi på knepet. Häverten sög massor med vatten och den första dammen tömdes snart. När jag skulle tömma nästa damm så upptäckte jag att den kunde suga upp gruset på botten av dammen utan problem. Den sög ju minst lika bra som en dredge!

När den tredje dammen skulle tömmas så hade jag lagt en vaskränna där slangen mynnade ut. Vatten och grus forsade genom rännan. När dammen var tömd så vaskade jag koncentratet i rännan och visst - där låg guldet. Guldströmmaren var född.

Fördelen med en Guldströmmare är att man kan dredga utan motorpump! Guldströmmaren suger grus lika bra eller mycket bättre är vad en vanlig dredge någonsin kan göra. Ingen motorpump att släpa på, ingen bensin, inga rörliga delar, ingenting som kan gå sönder. Guldströmmaren fungerar alltid.

Nackdelen är bara att det måste vara en fallhöjd på 0,6 meter. (Exakt hur denna "mirakeldredge" fungerar står utförligt att läsa i vår CD - Handbok i guldgrävning.)
Z-rännan

En intressant konstruktion som består av tre vaskrännor med vårt konstruerade kamgaller. Z-rännan siktar effektivt bort sten, grovt grus och växtrester medan den "tar allt" guld.  Den tillverkar vi inte men vi visar hur den kan sättas ihop.

Fler "manicker"

På vår hemsida finns en "avdelning" som kallas för  Manicker. Där finns kanske något som du själv tycker är roligt att spinna vidare på...
Om oss
Kundtjänst
Mitt konto
Kontakta oss
Hem