•       

Varukorg 0

Guldvaskningen i Ädelfors - Äkta guldvaskning på riktigt

 

Guldvaskningen i Ädelfors

I Ädelfors får nästan alla guldfeber

I Ädelfors har man nu grävt guld i snart 280 år! Här finns Sveriges mest erfarna guldgrävare som lär ut guldvaskning på riktigt. Här är en länk till guldvaskningens egna sida www.guldvaskning.se

Guldvaskningen i Ädelfors ligger på en lugn och fin plats vid den vackra Emån, här kan du lära dig guldvaskning. Det enda som kan störa friden är fågelsång, vattnets porlande och suset av sommarbris i träden.


Hittills har man grävt upp nästan 200 ton guld i Sverige. Det finns - helt säkert - ännu mycket mera kvar att, med god lönsamhet, gräva fram. Den svenska utvinningen av guld har varit helt inriktad på bergshantering. Praktiskt taget allt guld, kommer ifrån gruvor i våra berg. I jämförelse med denna mängd, så har praktiskt taget ingenting (ännu) vaskats fram ur våra vattendrag. I vattendragen har det bara tagits vaskprover i akt och mening att hitta fram till moderklyftet, guldådern.

Det betyder inte att det inte finns stora mängder guld att hitta i vattendragen. I vårt land är det bara så att få människor har varit inne på att vaska guld i större skala. Men det har börjat puttra ute i bäckarna... Det är känt att ett allt större antal guldgrävare har börjat vaska med olika typer av maskiner. Att döma av storleken på dessa maskiner (och att flera guldgrävare byter upp sej till allt större maskiner) så finns det gott om guld. Så gott om guld, att de fortsätter med sin vaskning.

Praktiskt taget alla geologer av klass - som vi talat med - är övertygade om att det kan finnas lika mycket vaskbart guld här i Sverige, som i Alaska eller Kalifornien.

Varmt välkomna till guldvaskning på riktigt!