•       

Varukorg 0

 

Ädelforsingarnas nyhetsbrev 75

 

 

Hej alla glada Ädelforsingar,

Nu har vi varit nere i Skanör-Falsterbo och haft den årliga bärnstensjakten. I år blev vi begåvade med bra väder, vi hittade också en hel del bärnsten.

Vi började som vanligt med en guidad tur hos Leif Brost på bärnstensmuseet i Kämpinge. Eftersom vi har blivit guidade ett par gånger så bad vi Leif att som extra visa oss runt i sin verkstad. När Leif visade oss runt i sin verkstad och hur man slipar och borrar i bärnsten så såg jag att det är inte så svårt. Man kan med enkla medel göra fina smycket i denna vackra sten. När man borrar i bärnsten så skall borret vara rakt avkapat som en huggmejsel och inte spetsigt som ett vanligt borr.

Bärnsten är inte så farligt dyrt om man vill köpa rå bärnsten så ligger det på ungefär 1000 kronor kilot, sedan är det bara att köra igång. Men vi guldgrävare vill ju hitta bärnstenarna själva, det känns ju bättre än att köpa.

Nåväl, nu var det ut till verkligheten, vi började ute vid Måkläppen, men det var långt att gå, så gänget kom till det vanliga stället. Alla utan Sven-Gunnar och Berit som gick den långa vägen ut till stränderna vid änden av Skåne (vilket lönade sig väl). Vi vanliga dödliga letade som vanligt i tången men fann bara smått, vissa mer än andra och några fann inget alls. Men det är ju det som är tjusningen med bärnstensjakt, glädjen liksom större när man hittar en fin bärnsten.

Minborg (gul jacka) hade en spännande teori med saltmättad lösning som provades på plats. Alla var intresserade och kom för att se. Den fungerade bra, bärnsten flyter i saltmättad lösning och detta blev föremål för en lång diskussion på eftermiddagen, flera alternativa förslag (snillen spekulerar) kom fram. Det är roligt med människor som tänker.

Thomas & Anette kom på kvällen till supén och berättade att man kan köra nästan hela vägen ut (de är lokalbefolkning) man parkerar vid fyren och går resten. Så vi det tog inte lång tid att bestämma, att på söndagen skall vi alla ut till Måkläppen. Måkläppen är en sandrevel som flyttar sig med strömmarna och är förbjuden under sommaren (fågel och sälreservat) men från 1 november och fram till tidig vår är det tillåtet att gå där. Fantastiskt vackert, vit sand och klart blått vatten.

Söndagen kom och vi åkte ut till fyren där vi parkerade. Tyvärr var det ett vattenhinder som gjorde att vi utan vadarstövlar inte kunde komma över. Har man inga vadarstövlar så kan man klä av sig vilket Claes och jag gjorde, det var kallt i vattnet. Claes hittade som vanligt flera bärnstenar nästan direkt med sina örnögon. Mig gick det trögare för tills den plötsligt bara låg där. YES !! vad glad jag blev, det var inte den största vi hittade under denna helg, men den var min.

Sammanfattningsvis kan man säja att detta årets bärnstensjakt gick ihop sig, det var några nya som kom (vi blev 18 personer) vädret var bra framför allt på söndagen då det var strålande sol. Vi fann inte mängder med bärnsten men tillräckligt för att vara nöjda. Måkläppen var för mig en höjdare, det var som att komma till söderhavet med all denna sand och sol, jag kan tänka mig att det är paradislikt där nere på sommaren.Jag hade roligt, och jag hoppas att vi på detta sätt har inspirerat några fler att gå ut och leta bärnsten, det är bus-enkelt. Frisk luft och motion får man massor av.

Very best,
Rolf Guldström