•       

Varukorg 0

 

Vi besöker Lorenz Metaldetectors i Tyskland.

Vintern 2012 åkte vi, Guldström & Co, Thomas Österberg, en legend inom meteoritdetektering, samt en av våra kunder ner till Hannover i Tyskland för att besöka ett äkta metalldetektorgeni Herr Lorenz Roach. Här är berättelsen om denna resa och lite mer information om hur Lorenz detektorer fungerar i praktiken.

Ovan är en samlingsbild på Lorenz Deepmax X5 och X6 med de olika sökspolarna. Lorenz byggde sin första metalldetektor när han var 11 år gammal och brinner för sin firma och sina detektorer.

 

 


Här börjar Lorenz med demonstrationen av Deepmax X6. Lorenz visar vilka inställningar som behöver göras innan man börjar spela in bilderna.

Vi åkte ner för att träffa Lorenz och Guldström har tidigare sålt Lorenz detektorer och nu ville vi träffa Lorenz, Thomas hade lite frågor om detektorn han hade köpt och vår kund hade frågor om programmet "Datalogger" som spelar in bilder när man använder Lorenz Deepmax X6 som är toppmodellen.

Det blev en mycket trevlig resa och vi kom fram till Lorenz kontor och verkstad och träffade honom strax innan lunch. Vi åkte en sväng i Hannover, blev bjudna på mat och fick chans att prata detektorer i lugn och ro. Efter detta åkta vi tillbaka till kontoret och där hade Lorenz redan förberett med en demonstration och lektion i hur man använder programmet "Datalogger" tillsammans med detektorn Deepmax X6.

Lorenz använder en lite spole och lade tre olika objekt under en pappskiva, ett mynt, en stor kopparplatta och en sten (av basalt som är mycket svår för en detektor, Rolfs anm).

Lorenz visade hur man ställer in och förbereder detektorn för att spela in bilder som lagras på ett USB minne. Detta var inte alls svårt och man går då över marken i raka linjer, går tillbaka till utgångsläget och flyttar spolen ett steg åt sidan så att man täcker hela det området som man vill detektera.

 

 

 

Lorenz med en specialbyggd sökspole och under kartongen ligger två olika föremål. Här ser ni den Deepmax X6 som vi använde under demonstrationen.

Efter man har gjort detta så stänger man av detektorn och tar ut USB minnet och för över bilderna till sin egna dator. Programmet "Datalogger" ritar då upp ett mönster där man ser exakt var i området detektorn har gett utslag och man kan även se om det är en positiv eller negativ signal man har hittat. detta visas tydligt och man kan med hjälp av programmet se om det är en bra signal man har fått och med erfarenhet så kan man bedöma om det är ett stort eller litet objekt, om det ligger djupt eller ytligt.

Lorenz gav en ordenligt genomgång av programmet och hjälpte även till att tolka de bilder som vår kund hade med sig och vi förstod helt plötsligt mycket mer om vad man kan se och nu behöver vi bara träna mer och skaffa oss erfarenhet så kommer vi att hitta mycket mer fynd och dessutom förstå vad det är vi har hittat innan vi gräver upp föremålen. Deepmax X6 är en mycket kompetent detektor, men den kräver att man verkligen lär sig hur den fungerar för att få ut allt av tekniken.

 

 

Lorenz visar hur man med hjälp av Datalogger identifierar de olika föremålen. Lorenz visar Deepmax X6 ser ut "under huven" och berättar om de olika komponenterna.

Efter detta pratade vi lite mer om olika detektorer och hur man kan jämföra en vanlig (VLF) detektor med en pulsdetektor.

Vanliga detektorer (X-Terra, E-Trac, Garrett Ace osv.) är mycket bra på att skilja (diskriminera) olika föremål åt.

Pulsdetektorer (Lorenz X5 och X6, Minelab GPX, White´s TDI) tränger mycket djupare ner i marken.

Att jämföra en pulsdetektor med vanliga detektorer är som att jämföra en dieseldriven med en bensindriven bil, och du bör välja detektor efter vilka föremål du vill leta efter. Skall du komma djupt ner i marken så är det en pulsdetektor du skall välja.

En vanlig VLF detektor skall du använda om du vill leta efter smycken och mynt, eller sådana föremål som ligger ytligt uppe i marken och om du vill kunna skilja en värdelös spik från ett värdefullt mynt. Detta är en vanlig detektors starka sida och Minelab's E-Trac är den som har den absolut bästa diskrimineringen och ger dig direkt en indikation om föremålet innan du har grävt upp det.

Men om du letar efter stora föremål som ligger djupt ner i marken så är en pulsdetektor oslagbar. Thomas hittar stora meteoriter nere på över 3 meters djup med sin Lorenz X5 och vår kund letar efter skatter nere i mellanöstern och de ligger nere på 2 meters djup och då kan man inte använda en vanlig detektor utan då är det en pulsdetektor.

Men en pulsdetektor har svårt att skilja på olika föremål och du får räkna med att lära dig detektorn ordenligt innan du kan skilja föremålen åt och även då är det svårt. Lorenz Deepmax har en viss förmåga att skilja föremålen åt och då skall du välja toppmodellen Deepmax X6 och lära dig programmet "Datalogger" ordentligt. Lorenz är ett geni och hans pulsdetektorer är de bästa som finns på marknaden, utan tvekan.

Sedan fick vi en rundvandring i Lorenz verkstad där de är 4 anställda som jobbar. Lorenz berätta mycket öppenhjärtligt om hur de jobbar och vi fick även lov att fotografera inne i verkstan där de monterar ihop detektorerna. Han berättade att de har några underleverantörer som sätter ihop olika komponenter och sedan gör de slutmonteringen i Lorenz verkstad. Mannen som ni ser på bilden har jobbat i verkstaden med Lorenz i 10 år.

 

 

En del finesser ville Lorenz givetvis inte avslöja om och det kan vi förstå. Här visar Lorenz sökspolarna och i handen håller han en 45 cm sökspole.

Lorenz visade även hur de bygger och gjuter sina sökspolar och en av sökspolarna tar 4 timmar att göra, men det var den svåraste spolen att producera och alla Lorenz sökspolar har skärmade kablar vilket gör dem mycket stabila och detta gör stor skillnad för oss som använder detektorerna.

Att sökspolarna och elektroniken är så välbyggda gör att man kan lita på detektorn och man för inte några konstiga signaler som man annars kan få om man köper någon av de andra "billiga" konkurerande detektorerna som bygger på samma princip, ingen speciell detektor nämnd vid namn.

Tiden bara rann iväg och eftersom vi hade en färja att åka med så var vi tvungna att tack för oss och givetvis så passade vi på att köpa med oss några detektorer och olika sökspolar och Lorenz var så trevlig att han även skickade med lite extra "godis" som vi kommer att få stor användning av när vi själva skall ut och leta. Så om ni läser i tidningen att någon har hittat en stor meteorit eller en nergrävd skatt så kan det mycket väl vara Thomas eller Guldström´s...


 

En X5 eller en X6 är konfigurarad på detta sätt när ni köper den av oss.

 

Lycka till med detekterandet,
Klanen Guldström.