•       

Varukorg 0

 

Träning med Minelab GPX 5000 och hur Guldström blev (Superdealer) för Minelab i Östafrika.

Hej alla, som jag nämnde i vårt förra nyhetsbrev så har vi bildat en firma (Guldstrom Ltd.) i Kenya som säljer guldgrävarutrustning och metalldetektorer. Jag reser nu rätt ofta och I mitten av oktober 2012 åkte jag ner till Kenya för att träffa Tim Morgan från Minelab. Tim var mycket nyfiken på hur det såg ut på detektormarknaden i Kenya och Minelab har två stycken firmor som officiellt säljer Minelab's detektorer här.

Tim skulle komma ner på söndagen den 16 oktober och jag kom en dag innan och Johannes och Joseph kom och mötte mig på Jumo Kenyatta flygplatsen i Nairobi. Johannes, Joseph och jag fick tillfälle att prata om vår verksamhet och sedan ringde till Tim som hade valt att bo på ett hotell i Nairobi trots att vi bjudit in honom att bo i vår villa men han ville hålla sig neutral eftersom det finns två som säljer Minelab's detektorer i Kenya och det kan jag förstå.

På måndag morgon åkte vi och hämtade Tim och körde hem till oss där vi satt hela dagen och pratade om hur försäljningen går i Kenya och om vad vi tillsammans kan göra för att göra så att Minelab's detektorer får ett starkare fäste på den Kenyanska marknaden. I Kenya är det annonser som gäller, på stora "Billboards" och i tidningar och via personliga besök till företag och återförsäljare så vi bestämde oss direkt för att sätta in en annons i den största tidningen i Nairobi och räkna resultatet från denna annons för att se lönsamheten.

(Guldström som Superdealer - parantes 1
Nu när vi pratar med Tim så säger han på eftermiddagen att han ser Guldström som Superdealer i Östafrika, jag som är van att höra mycket konstigt blev givetvis lite ställd av detta och undrade vad han menade och då förklarar Tim att Minelab vill att vi skall leta efter dealers här i hela Östafrika och då är det Kenya, Etiopien, Södra Sudan, DRC (Kongo), Eritrea samt även Somalia. Ojojoj, det är inget litet område och jag trodde inte riktigt mina öron och sedan åkte Tim hem till sitt hotell. I ärlighetens namn så var jag nog lite chockad över detta erbjudande och pratade länge med Johannes och Joseph om detta.)

Vi bestämde innan Tim åkte att genomföra två stycken lektioner/träningspass där vi skulle bjuda in våra kunder och med hjälp av Tim träna upp dessa så att de verkligen förstår hur man använder sin GPX 5000 detektor på rätt sätt.

Vi började med ett enklare pass hemma i trädgården där vi tränade upp vår egna personal och sedan bjöd vi och Minelab's andra säljare in våra kunder till en träning som vi höll en bit utanför Nairobi.

 

 


Här öppnar vi lådan med en detektor och eleverna får bekanta sig med delarna. När man monterar en GPX 500 så behöver man följa en viss ordning.

Nu till träningen ute i fält.
Tim var grundlig i sin träning, och han hade rätt. De som kom på denna träning hade nog aldrig sett en metalldetektor och missförstå mig nu rätt, dessa underbara människor vet massor av saker som vi inte har en susning om, men när det gäller att läsa en manual på engelska om något som kallas "Gain", "Search Mode" eller "Smart Electronic Timing Alignment" så kan det vara lite svårare. 

Så Tim började verkligen från grunden med att i minst en timma sitta ner bara med paketet och förklara vad de olika delarna på en metalldetektor egentligen är till för. Och sedan fick eleverna montera ihop sin detektor efter Tims anvisningar och när detta var klart så monterades detektorn ner igen och lades tillbaka i paketet. Wow, detta var verkligen lärorikt för oss.

 

 

 

Tim gick verkligen noga igenom alla detaljer så eleverna skall klarar sig utan hjälp. På GPX 5000 behövs en skruvmejsel när man monterar handtaget på skaftet.

(Guldström som Superdealer - parantes 2
Dagen efter Tim hade gett mig erbjudandet från Minelab att bli Superdealer i Östafrika och jag hade nypt mig i armen samt sovit på saken så var jag bara tvungen att fråga honom en gång till om han och Minelab verkligen menade allvar med detta erbjudande. Och svaret blev ja, Guldströms är nu Superdealers. (Kan tillägga att jag frågade även Sheila när jag kom hem till Sverige, Sheila är General Manager för Minelab här i Europa och har hand om Europa, Mellanöstern samt Afrika och även hon konfirmerade vad Tim hade sagt. Helt otroligt.

Då är det bara att kavla upp armarna och ge sig ut och börja sälja Minelabs i Östafrika, men det är ju så stort, vilken utmaning. Finns det några duktiga säljare där hemma som bara ligger och latar sig?

Sälja detektorer på guldfälten och medverka till att förändra manniskors liv, vilken dröm, i stället för att vara hemma i mörkret under vintern och gömma sig för snön.
Vill ni jobba i Afrika och sälja detektorer på kommision? Hör av er.)

 

 

 

Äntligen färdiga, det tog en bra stund. Då blev det dags för repetition av vad Tim hade lärt ut, och eleverna klarade sig bra.

Efter den stora genomgången av de olika delarna var det dags att ta på sig bärvästen med batteriet, sätta hörlurarna för öronen och starta detektorn. Då började nästa pass som var hur de olika omkopplarna på elektronikdelen skall stå och även det tog sig tid, för nu gick vi mycket noggrant igenom vad som verkligen händer om man ställer in detektorn rätt jämfört med fel.

 

 

Justering av inställningarna och sedan var det dags att börja detektera. Har man aldrig tidigare provat en metalldetektor så är det mycket att tänka på.

Skillnaden mellan en detektor som är rätt inställd och en som är fel inställd är stor och det kan i sin tur betyda många missade fynd och i detta fallet så är ju fynden guldnuggets så det gäller verkligen att förstå vad man gör.

 

 

Bara en sån sak som hur man sveper med sökspolen är något som behöver läras ut. Nu börjar grabbarna få in den rätta tekniken, det är inte lätt om man är nybörjare.

Dessa som vi nu tränade är de som skall ut på guldfälten och träna alla de andra så Tim han körde verkligen hårt med dem och de förstod att det är en stor skillnad.


 

Här har vi en signal och då är det dags att finsöka (Pinpointa). Tim visar och förklarar med stort tålamod, han kan konsten att lära ut på ett bra sätt.

Då var det äntligen dags att börja lyssna efter fynd, och vi hade två stycken GPX 5000 som eleverna fick använda. Det tog inte lång stund innan vi hade de första signalerna och då fick vi visa hur man gör när man bärgar ett fynd.

 

 

Nu har det blivit dags att bärga fyndet, och att gräva upp ett föremål kräver sin träning. Halveringsmetoden, man lokaliserar fyndet och sedan tar bort hälften till man hittar föremålet.

Det kan låta lätt för en van detektorist men för en Kenyan utan tidigare erfarenhet så är det inte lätt att veta att han skall "Pinpointa" var fyndet ligger, gräva upp en tuva och lyssna vart signalen tog vägen. Den kan vara i tuvan eller så ligger den djupare ner i hålet och sedan hur man använder "halverings metoden" på tuvan om fyndet ligger där.

 

 

Hon klarade kursen med beröm godkänt och klarade att hitta flera föremål på egen hand. Grabbarna förstod vad det gick ut på och de gillade verkligen att gräva fram föremål.

Men glädjen när man hittar sitt fynd är precis likadan neri i Kenya som här hemma i Sverige och dessa nyfrälsta detektorister som vi utbildade brann verkligen när de såg att en metalldetektor fungerar och när de väl blev varma i kläderna så sprang de fram över fälten och grävde upp det ena efter det andra föremålet med hjärtans lust och det var en fröjd att se dem jobba.

Träningen tog runt 6 timmar och Tim var rätt trött men glad när han var klar med sin grundliga lektion och vi tackade så mycket och åkte hem till vår villa i Nairobi. Tim fick skjuts till sitt hotell av den andra Minelab återförsäljaren.

 

 

Vår lärare Tim och eleverna efter avslutad utbildning, Thanks Tim - Well done. Dabel Community framför vår villa, de fick med sig två GPX 5000 och var mycket nöjda.

De som vi hade med oss var från Dabel stammen uppe i Moyale distriktet som ligger precis vid gränsen till Ethiopien och vi hade kommit överens med dem om att de skulle få lov att köpa två stycken GPX 5000 på kredit, detta är något som kallas för "Micro-finance" och det betyder att de skall betala när de har hittat guld uppe i sitt område.

Moyale i Kenya och just området runt Dabel är ett av de områden som är mest intressant i Kenya och just nu när vi publicerar detta Nyhetsbrev så är Johannes och Joseph uppe i Dabel och hälsar på. Joseph ringer mig var dag och lämnar rapport och tydligen så hittar de gott om guld där uppe och det är massor av guldgrävare och detektorister i området...

Och imorgon reser jag in till Etiopien för att starta verksamhet där.

Vid tangentbordet,
Rolf Guldström.