•       

Varukorg 0

 

Ädelforsingarnas nyhetsbrev 79

 

 

Hej alla glada Ädelforsingar

Nu är så säsongen igång här hos oss i Ädelfors, och jag tänkte bara visa er en riktig guldgrävarmaskin som min vän Mike har byggt ihop hemma i sitt garage i Köpenhamn. Mike mötte jag på min senaste resa i New Zeeland och han är helt såld på att dyka med en dredge.

Det är en makalös maskin som drivs med en 5,5 hästars Honda och den har en separat membrankompressor som ger luft när Mike dyker ner. Han har också byggt en koppling så att det kommer varmt vatten ur en slang som man kan ta in i dykardräkten. Det är helt fantastiskt vad en del kan lura ut och bygga ihop bara för denna roliga hobby som kallas guldgrävning.

Titta själva på bilderna som kommer i en serie här nedan.

Till höger ser ni lufttanken, kompressorn står framför och drivs med en rem från Hondan. På avgasröret ser ni anordningen som ger varmvatten åt den frusne dykaren, finurligt värre. Det är ett ruskigt drag i motorn och Mike hoppade upp på monstret och for iväg med flera knop uppströms Emån, det är en 4 tums ejektor på dredgen. Och tänk då på att detta bara är den första prototypen, version 2 kommer snart till Ädelfors.

Vilken lycka med varmt vatten i dräkten, nå blev det något guld då? Ja faktiskt blev det ett bra resultat, cirka 100 klart synliga guldkorn. Men tyvärr är just denna sträcka av Emån redan inmutat som vi surt fick reda på i efterhand...

VM är igång i Ädelfors igen !!!

Nu har äntligen våra tävlingar i guldvaskning börjat igen. Ni som redan har varit med om det vet att vi kör ett VM (veckomästerskap) varje lördag klockan 19.00 och detta kulminerar sedan under den stora festen med ett SM (säsongsmästerskap).

Det hela går till så att vi har en enklare guldgrävartävling där man får en hink med ett bestämt antal guldkorn tilldelat sig (alla har samma antal guldkorn) och så skall man på snabbast möjliga tid vaska igenom sanden och hitta alla guldkorn. Dessa skall då läggar i ett plaströr och sedan ropar man sitt nummer och då stoppar domaren tiden just för dig. Men om du tappar ett (eller flera) av de ilagda guldkornen så får du 5 minuters tidstilläg per tappat guldkorn. Så det gäller att vara både snabb och noggrann.

Den som vinner ett VM kvalificerar sig till plankan och kommer automatiskt med till finalen (SM) som går av stapeln första helgen i september. Vinnaren blir bäst av hundratals tävlingsvaskare - snacka om status. På så sätt blir detta faktiskt den mest prestigefyllda tävling som finns i vårt avlånga land och det är fina priser i finalen (ännu så länge hemligt). Bara standardvaskpannor är tillåtna och vi kör med öppna kort och tar inte så förfärligt allvarligt på livet. Det skall vara kul och även barn är välkomna, de får lite mindra sand i hinkarna.

Vi tävlar varje lördag 19.00 fram till och med lördagen den 27 augusti och givetvis är alla välkomna på lika villkor.
Kan det bli bättre än så ... 

Väl mött i sommar,
Rolf Guldström