•       

Varukorg 0

 

Recyclern

 


Koncentrat från t ex en stor vaskränna, matas försiktigt in i vaskrännans inlopp (till höger på bilden) där vatten från pumpen samtidigt matas in. Guldet - eller i vart fall en stor del av det - stannar i vaskrännan. Resten av koncentratet sköljs ner i den vänstra hinken och lägger sej på botten där. Man kan ställa en mindre hink på botten av den vänstra hinken för att samla upp det genomvaskade koncentratet däri.

Recyclern

Röret eller slangen (som kan vara en hävert) gör att den högra hinken inte töms och att den vänstra hinken inte svämmar över.
När koncentratet körts en gång, töms rännan i en vaskpanna och vaskas rent tills bara guldet återstår.

De rester som hamnat (i den mindre hinken, om man har en sådan) i den vänstra hinken kan köras om en eller flera gånger tills det är absolut guldfritt. I vattnet kan man ha lite tensidmedel. Istället för 12 Voltspump, kan man naturligtvis använda vatten från t ex en trädgårdsslang, men tänk då på att trycket kan variera och att du inte kan dra samma nytta av tensidmedlet.

Gold, gold gold

Vaskrännan kan vara 8 - 10 cm bred med Eldoradoprofiler, som här intill, eller smalräfflad gummimatta. (Ja, det gula är guld.)
Observera att i rännan här intill, rinner vattnet från vänster till höger medan det på skissen högre upp på sidan, rinner från höger till vänster.

Körselråd: Mata sakta och försiktigt. Låt rännan gå mycket lugnt.

Lars Guldström

blå