•       

Varukorg 0

 

Meteoriten från Muonionalusta har landat i Ädelfors


Hej alla glada Ädelforsingar.

Vi är mycket glada över att kunna visa er både norra Europa's näst störta meteorit och en särutställning av Lennart Närlunds utvalda Svenska minneral i vårt Gruvmuseet.

Gruvmuseet är öppet hela sommaren från klockan 13.00 till 17.00 varje dag och entren kostar 30 kr.

Det går givetvis att boka specialvisningar på andra tider, ring oss på 0383 - 460 000.

Vi kommer dessutom att hålla en venisage nu lördagen den 11 juli. Då kommer Thomas Österberg som är en av Sveriges främsta meteoritkännare och en av de som hittade meteoriten , Lennart Närlund kommer att berätta om Svenska mineral och som hedersgäst kommer Jörgen Langhof som berättar om Bielkes mineralsamling.

Ni som gillar metoriter och mineral ska inte missa chansen att träffa experterna på plats här i Ädelfors.


Finn och Viggo tog hand om metoriten.


Här är ett urklipp från Smålandsposten om meteoritfyndet.

För 300 000 år sedan slog en meteoritskur ned över norra Norrbotten. I tre somrar har Växjöborna Carin och Gustav åkt dit för att leta efter det roströda guldet från rymden.- Det är som att gå på skattjakt eller att leta efter guld. Det är spänningen som är det roliga, säger Carin, som ärvt hobbyn av sin pappa, som var en av de första meteoritletarna.

1000 kronor kilot
Platsen för fynden heter Muonionalusta och är det enda kända i Sverige. Men exakt var man kan hitta dem vill Carin och Gustav inte berätta. Meteoriterna, som består av järn, är nämligen regelrätta guldklimpar -de säljs till samlare på Ebay för 1 000 kronor kilot. Och om tre fyra år lär det inte finnas många kvar.
- Det är mycket hemlighetsmakeri, man berättar inte för de andra var man har hittat något. Vissa är till och med uppe på nätterna och gräver. I år var vi säkert 50 pers från hela världen som letade, berättar Gustav.

Myggnät och spade
Hur går det då till? Utrustade med metalldetektor, spade och myggnät beger sig Carin och Gustav ut i skogen. Genom att lyssna på detektorns pip avgör de om det kan finnas en meteorit i jorden, eller om det bara är skräp.
- Ju närmare detektorn metallen kommer desto högre pip. Skrot ligger alltid ytligt, medan meteoriterna finns längre ned, förklarar Gustav.
Men denna insikt var nära att kosta dem 380-kilosfyndet.
- Det pep jättehögt och jag ville gå vidare, jag trodde att det bara var skrot. Men Gustav ville att vi skulle gräva ändå. När vi grävt nästan två meter började vi se toppen, och när vi till slut insåg hur stor den var så var det bara "yes! yes!", berättar Carin.
Men det är verkligen ingen bekväm hobby. Efter två veckor i de norrländska skogarna är man både fysiskt och psykiskt utmattad.
- Man gräver ju många hål i onödan. Vi gick i tre dagar utan att hitta någonting, säger Gustav.
- Ja, då blir man ganska deppig. Två veckor är allt man orkar. Och alla myggen sen! Det spelar ingen roll att vi dränker oss i myggmedel, säger Carin.

Värt mödan
Men det är väl värt mödan. På detta ytterst udda sommarjobb tjänar paret mer pengar än de gör under hela året. 380-kilosklumpen kommer de troligtvis att sälja till en handlare som i sin tur säljer den till ett museum.
- Eller till någon väldigt rik och lite galen privatperson, säger Carin.


Finn guidar Stefan i trucken så att meteoriten ligger ordentligt på plats och Viggo övervakar.


Finn och Viggo blev till slut nöjda och gav Stefan klartecken till att lyfta in 380 kg meteoriten.


Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man har så många spakar att rycka i. Tack Stefan!


Finn och hans söta hustru Elisabeth ser till att meteoriten kommer på plats.

Städningen av Guldvaskningen är igång och det körs nu guld med skottkärra för glatta livet. Som ni alla vet så finns det en lista där man bokar in sig för att städa guldvaskningen och detta har blivit ett mycket populärt nöje så hela juli är fullbokat. Vill ni får tillgång till städningen så är det fortfarande några dagar lediga i augusti.

Först till kvarn ...

Jag och alla som har provat detta nöje kan bara säga att det är en underbar upplevelse att städa guldvaskningen. Att det dessutom blir massor av guld i rännan gör inte saken sämre.


Lennart Sjöö fick en underbar dag och var uppe kl 05.00 och började skyffla guld i rännan.

 

VM Tävlingarna

VM i guldvaskning är igång, vi har haft två VM hittills och det är nytt VM varje lördag klockan 19.00 och alla är välkomna att vara med och leka. Surdegar och blåbär sida vid sida.

Väl mött säsongen 2009 i Ädelfors ...
Familjen Guldström