•       

Varukorg 0

 

Kamgaller eller Grizzly bars

 

Det är mycket, mycket viktigt att sikta gruset innan det vaskas! Ju noggrannare, desto bättre.

Kamgaller

3 - 4 kamgaller är mycket användbart när man vill sikta bort grus, sten och växtdelar mm. Kamgallret är nämligen självrensande. Här intill visas ett exempel på ett kamgaller som är gjort av 30 stycken, max 15 cm långa svetspinnar, monterade t ex i en U-formad aluminiumprofil som är fylld med epoxylim. (Det går naturligtvis bra att svetsa fast svetstrådarna i en bit plattjärn eller liknande.). Kamgallret ska se ut precis som på bilden för att fungera som det ska.

Tre, eller fler, kamgaller bör användas. Det första ligger en bit ovanpå det andra gallrets stomme, det andra gallret ligger en bit ovanpå det tredje. Ett ganska lagom mått på öppningarna mellan svetstrådarna är omkring 2 mm. Kamgallrens lutning ska vara omkring 45 grader!

kamgaller i rostfritt stål

Här intill ses ett riktigt gjort "system" av 4 kamgaller. Lutningen är den rätta och avståndet mellan svetspinnarna likaså.

Dessa kamgaller är tillverkade av "Guldgrabbarna" och sitter monterat på deras mega dredge. Det fungerar precis som det ska.

 

Mega dredgen


Här provkörs kamgallren utanför deras verkstad.

Sikten i arbete


Här är ytterligare en bild där kamgallren syns.

Grovt guld och nuggets fastnar i rännorna innan kamgallren. Småsten, grus och grov sand faller ner på kamgallren och faller tillbaka ner i vattendraget som de ska dredga i.
Vatten, fin sand och fint guld passerar igenom kamgallret och sköljs in i de undre, extra breda Eldoradorännorna. De "slipper att besväras" av grovt grus och kan arbeta lugnt och fint.

På den bortre rännan på bilden syns en "stoppbox" som bromsar vattnet. Det är monterat i slutet av den övre vaskrännan. Detta förhindrar att finare material "slungas" ut. Det finare materialen tvingas igenom kamgallren.

Inte ett enda guldkorn förloras i den här dredgen!