•       

Varukorg 0

Var har man hittat guld?


Guld i Sverige

(Guld i Norden och i Världen, längre ner på denna sida.)

Hittills har man grävt upp nästan 200 ton guld i Sverige. Det finns - helt säkert - ännu mycket mera kvar att, med god lönsamhet, gräva fram. Den svenska utvinningen av guld har varit helt inriktad på bergshantering. Praktiskt taget allt guld, kommer ifrån gruvor i våra berg. I jämförelse med denna mängd, så har praktiskt taget ingenting (ännu) vaskats fram ur våra vattendrag. I vattendragen har det bara tagits vaskprover i akt och mening att hitta fram till moderklyftet, ådern.

Det betyder inte att det inte finns stora mängder guld att hitta i vattendragen. I vårt land är det bara så att få människor har varit inne på att vaska guld i större skala. Men det har börjat puttra ute i bäckarna... Det är känt att ett allt större antal guldgrävare har börjat vaska med olika typer av maskiner. Att döma av storleken på dessa maskiner (och att flera guldgrävare byter upp sej till allt större maskiner) så finns det gott om guld. Så gott om guld, att de fortsätter med sin vaskning.

Praktiskt taget alla geologer av klass - som vi talat med - är övertygade om att det kan finnas lika mycket vaskbart guld här i Sverige, som i Alaska eller Kalifornien. De geologiska förutsättningarna är likartade, där som här. Enade experter anser att Sverige är ett mycket bra land att prospektera i.

 

Så här säger några "tunga" geologer idag:

- Det finns ganska mycket guld i Sverige, generellt sett.
- Det är en hög potential för nya guldmalmer.
- 70-80 % av anslagna prospekteringsmedel går till guld(letning).
- Vi har bara skrapat på ytan än så länge.
- Guld, är den enda metall som det lönar sig att prospektera idag.
- Vaskning är en vedertagen metod, som även vi använder.
- Vi får ständigt nya (guld)uppslag.

Anledningen till att så stora mängder guld, som hittats i Amerika, inte hittats här (ännu) är att det är så få svenskar som gräver här. Få, i förhållande till den "armada" av män, som grävt (och fortfarande gräver) i Amerika. Men antalet människor, som vaskar guld i Sverige, ökar snabbt. Skulle inte förvåna om även vi får en riktig rush här. Lycklig den, som då är beredd!

En del människor småler åt påståendet att det skulle finnas gott om vaskbart guld i Sverige. Det är oftast "vanliga" människor. Frågar man dom hur dom vet det, så blir svaret oftast: -"Det kan väl inte finnas guld här!" Frågar man sedan om dom någonsin provat att vaska, blir svaret: -"Nä, är du klok, eller?" Med andra ord, dom vet inte vad dom pratar om, punkt.

Vi kan förmoda att om vi hade frågat en Kalifornier samma sak år 1847, (innan den stora guldrushen, där) om han trodde att det fanns något guld i Kalifornien, så hade vi nog fått ungefär samma intelligenta (?) svar. Dagens amerikanare säger: -"Gold is where You find it, when You find it." Guldet ligger där det ligger och "finns" först när du finner det. Dom kan det här. Dom har lärt sej. En del svenska geologer påstår också - tvärsäkert - att det inte finns vaskbart guld av någon större mängd, i Sverige. Låt mej påminna dom om att många (evigt sanna) geologiska sanningar - är pinsamt kortlivade. Dessutom brukar det - över hela världen - vara så att de flesta guldfynd görs av icke-geologer.

Många geologer hittar aldrig något guld. Men de kommer gärna ut - efter det att någon hittat guld någonstans - för att förklara varför guldet finns just där. Missförstå nu denna klackspark på rätt sätt. Det finns väldigt gott om mycket duktiga geologer.

Guld (så in) i Norden
Det finns gott om guld i bergen och i vattendragen i hela Norge. Det finns gott om vaskbart guld i norra Norge och Finland. Många ställen, i dessa våra grannländer, är mycket populära och därför välbesökta av guldgrävare. Eftersom det är många som gräver där, så hittas det förstås en hel del på dessa platser. När guld hittas på en plats, så kommer det många dit som gräver. Och så vidare... På andra ställen grävs det inte. Där hittas då inget guld. Då kommer det inga guldgrävare. Då grävs det inte efter guld... Hur det är i Danmark och på Island, vet vi inte mycket om. Där är det ingen som gräver... Så - osvuret är bäst.

Övriga världen
I stort sett finns det guld i vart och vartannat land, världen över. De guldförande länderna ska vi inte räkna upp här, för de är för många. Vi hänvisar istället till respektive lands geologiska myndigheter.