•       

Varukorg 0

 

Vulkan-sugen

 

Ytterligare ett bidrag från briljante Mats Minborg.

Hej Guldgrävare!

Jag gjorde en liten guld-sug som jag tyckte var kul.

Principen är ganska enkel och lösningen är mycket lätt och billig: Sänk ett rör lodrätt i en sjö eller i havet, pumpa in luft längst ner och du får ett sug.

Mitt rör är fem meter.
Trycket på utsidan av röret längst ned blir då fem meters vattenpelare. Trycket på insidan av röret är fem meters vatten/luft/skum-pelare, vilket väger mindre. Resultatet blir en tryckskillnad, varvid vatten strömmar in:

Vulkan-sug princip

Sugslangen fästes längst ned.
Sugen är tänkt att användas för dammsugning av sjö/havs bottnar, stränder och flodmynningar. Antingen dyker man helt enkelt ned på botten och suger, eller så går man vid strandbanken.

Vulkansug

Fem vanliga 1 m, 3", skarvbara, 40 kronors avloppsrör...

Skarvrör

...skarvas ihop till stigaren:

Stigaren

Rören hålls ihop med remmar som är popnitade fast i röret. På bilden ser man också snabbkopplingen för tryckluftsslangen.

slangar

Slangen som skall fästas längst ned sätts ihop med böjbara rör. Genom att slangen kan tas isär så tar den mycket mindre plats än en slang-rulle. Dessutom är det mycket billigare och nästan lika lätt (den flyter).

flytblock

Stigaren fästs i flytblocket...

Hela slangen

... och slangen sätts på längst ned.

Vikt på slangen

En vikt fäst längst ned på stigaren (skall nog vara sten i en nät-kasse). Ca 15 kg vikt är lagom, när hela stigaren är full med luft, så tippar den annars lätt.

Vulkan-sugen i vattnet

Det är rätt kul förresten, ju fler rör man förlänger stigaren med, desto högre sug. Jag har använt 5 meter men har provat upp till 10 m, suget var då nästan vådligt!

Här ligger härligheten i vattnet och kompressorn går på tomgång...

Tomgång

... full gas!

Full gas

De gula remmarna fäster en Eldorado vid polykarbonat-rännan.

Vulkan-sugen

Vulkan-sugen

Vattenflödet är dock för stort för en ränna, så jag har satt ett fäste på var sida.
Ni anar inte vilket jävla tryck det är!!!
En näve blyhagel var inga problem att suga lodrätt fem meter upp!

Kompressorn drivs av en 3,5 hk gräsklipparmotor. Den är ganska tyst och drar mycket lite bensin.

Kompressor

Man kan skarva slangen och stigaren i oändlighet.
Om man dyker ner 15-20 m så kan man faktiskt få ett sug på över 1 Bar, nåt som inte är möjligt vid vattenytan, häftigt va?

Vulkan-sugen

Nu till veckans fråga: Varför kan (bör) man inte överstiga 3 tum? (Svar längre ner.)

Ok då ...
Är man under manicken för att suga på botten så ramlar ju tailingen lodrätt ner över dig, då är det dumt om den innehåller allt för stora stenar. Storlekar ungefär som makadam och kanske lite grövre gör nog inte så stor skada på dykare eller t ex regulatorer mm.

Mats Minborg har utvecklat Vulkan-sugen på ett sådant vis att man nu kan suga på grunt vatten (fast man behöver djupt vatten intill). Han kanske kan tala om hur det funkar. Nå´n gång ...

Ja, man kan faktiskt få samma sug vid ytan som nere på botten, det är egentligen bara en tankefälla att det inte skulle fungera. Bilderna är tagna med sugmunstycket en halvmeter under ytan.

Man skulle faktiskt kunna använda vulkanen vid vilken grund bäck som helst, om man bara borrade ett hål några meter ner i flodbotten (där man sänker ner stigaren).

Suget är mångfalt större än de ejektorer som åtminstone jag har provat och bensinförbrukningen är förvånansvärt låg.

Vulkan-sugen princip

Sedan var det någon på Guldforum som frågade om man inte kunde ha rören ovanför marken istället för att ha dem nerborrade i marken.

Här är ett förslag på hur det kanske skulle kunna utföras.

 

Mats Minborg