•       

Varukorg 0

 

Hur det gick på den stora festen 2011


Hej alla glada Ädelforsingar

Här kommer en rapport om hur det var i Ädelfors första helgen i september. Som de flesta vet så har vi en stor återkommande brak fest med massor av guldgrävare  och vi tävlar i guldvaskning, metalldetektering samt visar upp olika manicker (läs uppfinnigar) och åter god mat på lördagen och festen började på fredagen och pågick tills på söndagen. 

Ovan är en av de många glada vinnare, Siv Rassmusen som vann VM-tävlingen.

Manicktävlingen blev lite tunn i år och till nästa år så kommer vi att ha fler manicker och försöka att lägga manicktävlingen på lördagen när det är riktigt mycket folk här. Vi kommer även att ha en barnklass för de mindre guldgrävarna som gärna vill vara med och slåss om medaljerna.


 


Alve jobbar med rostfritt och bygger detaljer till båtar. Snyggt jobbat Alve. Här visar Alve hur man kan reglera vattenflödet till "nugget fällan".

Här är Alves "Aurum Capere" som var den enda manicken i denna klassen i år, givetvis så vann Alve och de som var med på presentationen var mycket imponerade över finishen på Alves highbanker.

Här är de 6 grabbarna som villa vara med på fredagens detektortävling. Då har man 20 minuter på sig att hitta så många föremål som möjligt med detektorn inne på guldvaskningens område.


 


Från vänster, Lennart, Thomas, Nicklas, Bengt, Ingemar och Frankie. Här har Nicklas hittat något med sin Garrett AT-Pro, kan det vara ett mynt?

I detektortävlingen var det med (från vänster) Minelab Explorer SE pro, GoldBug-2, Garrett AT-Pro, Fisher 1225-X, Garrett Ace 250 samt en till GoldBug-2. Frankie vann med sin GoldBug-2 tack vare att han hitta en massa små metallbitar (GoldBug-2 är duktig på just detta). Totalt hittade Frank 21 stycken metallföremål på bara 20 minuter. Bra detekterat Frankie.

Detektoristerna fick mycket signaler att gräva på och det gäller att känna sin metalldetektor så man vet vad som är ett bra fynd och vad som kan vara en spöksignal. Vi hade lagt ut ett 30-tal gamla mynt som de fick leta efter och det var stor aktivitet bland detektoristerna.


 


Hasse hade donerat de gamla mynten som de tävlande letade efter, tack Hasse. Här är det nybörjarklassen som tävlar.

Vi tävlade även i guldvaskning, och det var många olika klasser som skulle avgöras.


 


Här är underbara Lena Ekekull som var med i de flesta tävlingar. Svennis finvaskar, om ni tittar noga så kan ni saäkert hjälpa Svennis att räkna kornen.

Guldvaskartävlingar går till så att vi har preparede hinkar med ca 10 liter och ett bestämt antal guldkorn (mellan 5 och 12) i hinkarna (samma antal i varje heat). Sedan är det klara - färdiga - gå och det tävlande börjar att vaska på tid. Snabbaste tiden vinner. Men tappar du ett guldkorn så får du 3 minuters tidstillägg, så det gäller att vara båda snabb och dessutom nogrann. 

Det finns mycket utförliga regler för hur det hela skall gå till och en del tar det på mycket stort allvar fast majoriteten tycker det är en "kul grej". Men vi är alla överens om att det är riktigt roligt och dessutom spännande. 

Efter de vanliga tävlingarna var det dags för Guldströms Kupp


 


Guldströms Kupp med Frankie i blickfånget. Här ser ni alla som var med på kuppen, 115 stycken som satt och vaskade.

vi hade 115 anmälda tävlande till kuppen, detta är utan tvekan det största heatet som finns i världen när det gäller guldvaskartävlingar och vad vi vet så är det bara guldrushen i Klondike som var en större tävling...

Guldströms kupp är egentligen ett lotteri där vi preparerar alla vaskpannor med lite guld. I några av dem lägger vi lite till, och i 3 stycken lägger vi riktigt mycket och en av vaskpannorna stoppar vi flera nuggets och massor med vaskeguld. Totalt sett i år fördelades 28 gram guld på 115 vaskpannor, ni skulle varit med och tagit rätt vaskpanna.


 


Här är min söta fru Lucy Guldström som vann mest av alla, hela 7,5 gram guld i en vaskpanna. Peter Karlsson som vann klassen "Surdegar". Det är den mest eftertraktade "vanliga" trofén.

Här ser ni guldet, det var flera stycken vackra nuggets och en hel massa vaskeguld, till och med Lucy Guldström som ju är rätt van vid guld blev lite skakad av att hitta så mycket på en gång. Nästa gång kan det vara din tur.

Det var många priser som skulle delas ut och prisutdelningen tog lite tid. Några blev gladare än de andra och på bilderna här ser ni Peter och Siv som blev gladast av alla.


 


Siv Rassmussen som klippte plankan, det är vår trevliga tävling som går varje lördag.

Tack till alla som var med och hjälpte till med alla bestyr under helgen, och tack till alla våra gäster. Vi samlade ihop 2 677 kr som gick till Radiohjälpen under festen och det var alla snälla guldgrävare som skänkte pengar. Nils från Danmark kom med den utmärkta idén att hålla en auktion på överblivna (?) öl och knäckebröd, Ketchup, senap samt kakor. Den drog in nästan en tusenlapp.

Så kära vänner, varmt välkomna ner nästa år för då är det kalas igen. Första lördagen i september som vanligt.

Varma hälsningar från hela Klanen Guldströms och Guldvaskningen i Ädelfors.