•       

Varukorg 0

 

Ädelforsingarnas nyhetsbrev 85

 

 

Hej alla glada Ädelforsingar

Jag vill nu berätta en himla rolig historia som har utspelat sig under vintern när ( nästan ) alla har gått i ide.
Det började med ett mail ifrån en kille som hade tappat bort sin vigselring. Denna typen av mail är ganska vanliga och jag brukar få minst ett i veckan där personerna frågar om de kan få hyra en metalldetektor.

Vi svarar alltid nej, eftersom vi inte hyr ut några metalldetektorer. Vad vi istället har gjort är ett nätverk av metalldetekterare som brukar rycka ut och hjälpa folk att återfå sina förlorade föremål, och det kan vara allt möjligt som går att hitta med en metalldetektor som t. ex. ringar, mobiltelefoner, slutstycken till gevär, till och med hela gevär och nycklar.

Men detta mailet fick mig att haja till eftersom killen ( som vill vara anonym ) bjöd en hittelön på, hör och häpna 10.000:- Jo det är sant !!! Ringen han hade tappat var mycket speciell för honom, jag frågade inte varför....
Jag frågade honom var han hade tappat den och det var någonstans norr om Stockholm, lite väl långt för mig att åka så jag ringde upp min gode vän Clifford som alltid är pigg på att hjälpa folk i nöd.

Clifford har varit ute på många roliga uppdrag som har kommit in via oss och Clifford är den i nätverket som är utom tvivel duktigast på att hitta borttappade föremål. Och det är klart för 10.000:- är det ju värt att ta på sig stövlar, vinterjacka plocka fram detektorn och ge sig ut i snön för.

Clifford ringde upp killen som var mycket angelägen för han hade tappat ring vigselring ute på isen när de var ute och vinterfiskade. Det fanns gott om spår i snön så det var inte svårt att se var de hade varit för Clifford som är van att leta.

Till saken hör att de redan hade varit ute och letat en hel dag och en kompis till killen kom med en billig metalldetektor ( från ett lågprisvaruhus ). De letade en stund men när de kontrollerade med en annan ring så var detektorn ( från lågprisvaruhuset ) dödstyst. De trodde den var trasig, men den var helt enkelt så dålig att den knappt klarade att hitta isborren. Köp inte en sådan detektor om ni vill kunna hitta något.

Nåväl, när Clifford och killen med ringen väl kommit fram till sjön norr om Stockholm så visade killen ungefär var han trodde sig ha tappat ringen. Mitt uppe i detta fick han telefon och Clifford tänkte att jag kan väll börja här där jag står.

Clifford slår på sin detektor och börjar detektera och efter 25 sekunder så får han en klockren signal! Av erfarenhet så vet han att här är det något och fram med spaden och gräver lite i snön, fortfarande signal, gräver lite till. Helt plötsligt är sigalen borta och Clifford tittar på en knytnävsstor isbit och jodå mitt inne i isbiten, där ligger ringen

Clifford går fram till killen som mycket förvånat slutar och prata i telefon och blir så glad att han hoppar upp och ner på plats och ställe.

När man nu i efterhand funderar varför killen bjöd så mycket för sin ring så kan det ju vara så att ringen var arvegods från någon anfader och det är klart att isen den smälter ju så det var ganska bråttom med att hitta den.

Nåväl när glädjen väl hade lagt sig så var det dags att göra upp och Clifford tyckte väll att 10.000:- var lite väl mycket för 25 sekunders jobb så i ett mycket storsint tillfälle ( kanske också smittad av glädjen ) gav han killen "lite" rabatt, hur mycket det blev får ni fråga Clifford om när ni träffar honom, men till mig sa Clifford att han är "mycket nöjd".

Vi får många olika reaktioner när vi är ute på sådana här uppdrag en del blir så glada att de tjuter rätt ut när vi hittar deras borttappade föremål och en del blir mest förvånade att en metalldetektor idag är så duktig och klarar av att hitta så små föremål som ringar och örhängen.

Clifford berättade också att han nyligen varit ute och slagit rekord - 10 sekunder tog det - när han hittade ytterligare en ring åt en häst-tokig tjej som inte trodde så mycket på detta med metalldetektorer. Hon hade också köpt den där billiga ( från ett lågprisvaruhus ) detektorn och inte hittat något och efter det så mailade hon till oss och bad om hjälp.

Det finns så mycket saker som gömmer sig i snön och nere i marken och håll bara ut för även denna vintern kommar att ta slut och då börjar vi igen.

Jag skall försöka att komma med lite nya spännade nyhetsbrev som jag hoppas att ni uppskattar.

Vi kommer förresten upp till Stockholm nu till helgen 17, 18, 19 mars. Vi skall vara tillsammans med Guldgrävarnas Förening på Vildmarksmässan i monter nr A 24:30.
Vi kommer att låta alla som vill, att vaska guld och jag kommer upp med metalldetektorer.

En som är med i nätverket kommer att låna ut sina metalldetektorfynd, som vi kommer att ställa ut i en monter. Välkomna till Vildmarksmässan.

Till alla som undrar över tillstånd för att använda en metalldetektor så är det självklart så att vi har tillstånd och vi följer de givna lagarna som finns. Att ansöka om tillstånd det gör man hos Länsstyrelsen i det län där man vill använda sin detektor och det kostar ingenting.

Ett tillstånd är personligt och brukar ges ett år i taget. Jag har mitt tillstånd på livstid.

Bästa hälsningar,
Rolf Guldström