•       

Varukorg 0


Om sökspolen, det finns olika typer av sökspolar. En sökspole hålls så nära marken som möjligt.

 

Olika sökspolar


Storlek, typ och effektivitet

 

Tänk dig att sökspolen är en antenn som du håller så nära marken som möjligt.
Sökspolen är hjärtat av din metalldetektor och spelar en avgörande roll när det gäller att hitta dolda skatter. De kommer i olika storlekar och typer, och valet av sökspole kan påverka din förmåga att upptäcka föremål av olika storlekar och på olika djup. Här kan du läsa mer om sökspolens betydelse och hur dess egenskaper kan påverka din metallsökning.

Sökspolens storlek

 

Storlek


Sökspolens storlek spelar en stor roll när det gäller metallsökning. Har du en sökspole som är 20 cm i diameter eller mera, räknas den som en stor spole. Hur stor spolen är påverkar flera aspekter av din metallsökning. Tänk dig igen en ficklampa som du skal lysa på marken med, vill då gå ut på en åker då vill du ha en stor sökspole, vill du gå in i buskar och träd då vill du ha en liten sökspole.

Stora sökspolar söker djupare


Ju större sökspole du använder, desto djupare kan den söka. Stora spolar är idealiska när du vill hitta föremål som är begravda på större djup eller har stora områden som du vill detektera. De är särskilt användbara när du utforskar områden med föremål som inte nyligen har förlorats.

Små sökspolar och mindre föremål


Å andra sidan är små sökspolar utmärkta för att hitta mindre föremål och i tät vegetation. Ju mindre spole du använder, desto bättre är du på att upptäcka små föremål som mynt, smycken och andra fina fynd. Dessutom är små spolar lättare, vilket gör dem mer bekväma att använda under längre tid under din metallsökning. Den mindre vikten avlastar armen och minskar tröttheten, särskilt för nybörjare. Skillnaden känns (för den ovane) i armen efter en längre stunds detekterande. Små sökspolar används oftast när man vadar i vatten.

Olika typer av sökspolar


De tre vanligaste typerna av sökspolar för metalldetektorer är den runda med två trådlindningar, Dubbel-D spolar med två trådlindningar och Monoloop spolar med bara en trådlindning.

 

Rund spole med två trådlindningar.

Rund spole

De koncentriska spolarna sänder lindningen runt utsidan av spolen, mottagnings lindningen är i mitten, vilket ger ett konformat mönster. Även om den här konfigurationen kräver mer svepöverlappning, tenderar den att vara den mest exakta när du lokaliserar ett föremål.


Dubbel-D spole är den vanligaste idag.

Dubbel-D spole


En Dubbel D-spole har två överlappande trådlindningar i form av två D:n, detta skickar ut en signal centraliserad till spolen i ett blad- eller bred målarpensels mönster. Dubbel-D-konfigurationen ger bra stabilitet, stort djup, överlägsen markbalansering och ett utökat sökmönster som kräver mindre överlappning. Om du detekterar i områden med mycket skräp och mineralisering eller salta miljöer som på stranden, är Dubbel-D spolen det bästa valet.

 

Monoloop spole

Monoloop spole


Monoloop spolen har en enda trådlindning som både sänder (Tx) och tar emot (Rx) signaler, producerar ett stort konformat mönster och ger vanligtvis det bästa djupet. Även om Monoloop spolen kan ge bättre djup än Dubbel-D, kan monoloopen vara svårare att markbalansera i kraftigt mineraliserade jordar där Dubbel-D är bättre. Monoloop spolen används nästan bara till pulsdetektorer och den är svår att jobba med och har nästan ingen diskriminering.

 

Elliptiska sökspolar - allsidig prestanda

Spolens form


Elliptiska (ovala) sökspolar har en intressant balans mellan sökyta och precision. De har förmågan att söka lika brett som Dubbel-D-spolarna, vilket gör dem effektiva för att täcka stora områden. Samtidigt har de också kapacitet att upptäcka både stora och små föremål. Detta gör dem mycket allsidiga och passar en rad olika metallsökningsmiljöer.

Rätt sökspole för dina behov


Det är viktigt att välja rätt sökspole som passar för det du letar efter och hur förhållandena ser ut för dig. Om du vill gräva djupt bör du titta på en större spole. Om du letar efter små föremål kan en mindre spole vara mer lämplig. Om du stöter på hög mineralhalt i marken eller vill täcka stora områden snabbt kan en Dubbel-D-spole vara det bästa valet.

Om du har en förståelse för sökspolens storlek och typ kan det vara spela stor roll för hur det går för dig i i din metalldetektering. Genom att välja rätt spole för rätt situation kan du förbättra chanserna att hitta värdefulla föremål. Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren skattjägare finns det olika sökspolar som passar dina olika behov.

Vi har ett stort utbud av olika sökspolar. I vårt sortiment kan du hitta allt du behöver för dina metallsökningsäventyr oavsett nivå. Besök vår produktsida med sökspolar