•       

Varukorg 0

 

Johannes nya nattvakt


Kära Ädelforsingar

Vi har fått en ny nattvakt i Gruvmuseet, T-Rex, hon kommer att vakta museet hela sommaren 2010 och ni är alla välkomna att hälsa på henne. Jodå, det är en hon och hon har ett namn, Sue.

Detta är en avgjutning av Sue som vi tacksamt har fått låna via Nordiska Riksmuseet i Stockholm.

OBS, texten är inte vår egna utan tagen från Wikipedia, Guldströms anm.

Tyrannosaurus rex alternativt T-rex ( "Tyrannödlekung" ), var en stor dinosaurie som man tror levde i slutet av kritaperioden ( cirka 68 - 65 milj. år sedan ). Tyrannosaurus levde i Nordamerika, och fossiler från den har bland annat hittats i Alberta, Montana, Utah och New Mexico. Tyrannosarus rex är enda kända arten inom släktet Tyrannosaurus (några forskare hävdar att det fanns fler).

Nära släktingar var till exempel Tarbosaurus som levde i nuvarande Mongoliet och Albertosaurus i Nordamerika (den sistnämnda kan ha varit samtida med Tyrannosaurus). Tyrannosaurus rex beskrevs vetenskapligt 1905, och är en av de mest kända dinosaurierna. den ansågs länge vara det största köttätande djur som någonsin levt på land. Under 1990-talet fram till nutid har man emellertid hittat flera theropoder som är ännu större, däribland Giganotosaurus och Spinosaurus, men ingen av dem är lika känd.

 

 


Tyrannosaurus hade en kroppsbyggnade gemensam med andra Tyrannosaurider; den gick uteslutande på bakbenen, vilka var långa och kraftiga. Kroppen var mycket robust, och balanserades av den styva svansen, som dock var relativt kort jämfört med andra stora theropoder (som Allosaurus). Tyrannosaurus hals var kort, S-formad och kraftig[1]för att bära upp den massiva skallen. Liksom andra Tyrannosaurider hade Tyrannosaurus oproportionerligt små framben, som bara hade 2 brukliga fingrar. Frambenen förefaller dock ha varit mycket muskulösa för sin ringa storlek, och det finns många teorier om att dom faktiskt kan ha fyllt någon funktion.

Tyrannosaurus skalle var mycket stor, upp till cirka 1.53 meter lång, och munnen var fylld med omkring 60 stora, sågtandade tänder som var och en kunde bli upp till 15 cm. lång, roten ej inräknad. Dessa tänder byttes successivt ut allteftersom dom slets ut. Till skillnad emot flera andra theropoder var Tyrannosaurider heterodonta, det vill säga att de hade olika storlekar och olika former på tänderna beroende på var de befann sig i munhållan. Premaxilla-tänderna vid framdelen av överkäken var mycket mindre än de resterande, mer hoppackade och D-formade tänderna längre bak.

Tyrannosaurider uppvisar mycket kraftigare käkar och tänder än andra theropoder, en trend som forskarna tror gjorde att dom kunde åstadkomma kraftigare bett och krossa ben. En studie gjord för BBC's TV-program The Truth About Killer Dinosaurs visade att Tyrannosaurus käkar kan ha haft en total bitkraft på 35 000 Newtons, vilket är ett tryck på mer än 3 ton.

Flera släkten inom Tyrannosauridae uppvisar också till en viss grad framåtriktade ögon, och Tyrannosaurus tros ha haft binokulärt seende, vilket är till stor förmån för en predator.

Bild ovan: Johannes poserar stolt vid sin nya nattvakt.

Väl mött i Ädelfors ...
Klanen Guldströms