•       

Varukorg 0

 

Ädelforsingarnas nyhetsbrev 18

 

 

Hej på er alla Ädelforsingar !

 

Hej alla Ädelforsingar !!


Det är Rolf Guldström som skriver till er igen. Denna gången har Kathe & Jag varit ute och gjort ett flygande reportage om en guldgrävare, som håller igång och gräver ordentligt här nere i Småland. Han heter Ulf Karlsson och är troligtvis stockholmare.

Rikagruvan vid Skärsjön

Nå, Ulf har länge varit intresserad av stenar och mineral och för cirka tio år sedan så började han att få upp ögonen för guld. För sex år sedan kom Ulf av någon anledning att höra talas om en gammal nedlagd guldgruva, som heter Rikagruvan, här i Vetlanda.

Ulf åkte dit och tittade. Det var kärlek direkt, han talade med personen som rådde om området och två år senare så åkte Ulf ner med en stor V.F.L-detektor (Very Low Frekvens). Med hjälp av denna detektor så började arbetet med att försöka kartlägga hur stor malmkroppen egentligen är.

Uffe vid nedgången till gruvan

År 2000 övertog Ulf inmutningen på Rikagruvan och samma sommar så pumpade han ur en del av vattnet ur den 38 meter djupa gruvan. Då kom Ulf ner till 25 meter med små pumpar och vaskade fram prover, som gick iväg på analys. Resultaten var lysande:
18,5 ppm Guld (parts per million eller på svenska gram per ton)
22 ppm Platina
18 ppm Palladium

Detta är nog ett av de mest spännande fynd som jag har hört talas om i Småland.
I år så tar Ulf i lite mera och har skaffat större pumpar, som drivs av ett stort dieselverk. Han har byggt ställningar så att det går lättare att komma in i och ur gruvan. Han räknar med att pumpen tar 3½ till 4 kubikmeter vatten i timmen och när vi var på besök så hade Ulf kommit ner 19,5 meter i gruvan.

Det är ett schakt på 24 metersnivån som kommer att ta tid att tömma. Sedan skall han ner till botten på c:a 38 meter, där det skall finnas ett ytterligare schakt.

Ulf är en lugn och sansad person som säger att det blir vad det blir när jag frågar honom om hans planer. Han säger att först skall vattnet ut ur gruvan och nya prover tas. Sen får vi se.

Ulf har fått den lilla byn Knutstorp med sig och detta året hyr han ett hus över sommaren. Förra året bodde han i det fria alldeles invid gruvan. Den ligger så vackert att man knappast tror att det är sant. Lägret ligger alldeles vid Skärsjön och på andra sidan häckar ett Fiskgjusepar. Det är så att man får en släng av Klondicitis (guldfeber)

Bygget vid guldgruvan

Ulf kommer att vara på plats hela sommaren och är man bara snäll och hjälpsam och inte skräpar ner så kan man få sig en titt och en guidning runt gruvan. Ulf sa att det går till och med bra att provvaska.

FAKTA OM RIKAGRUVAN
Guld (Koppar) Kartblad 05E Växjö 9i.

Gruvschakt

Rikagruvan är anlagd alldeles invid Skärsjöns sydöstra strand i en nordväst-sydostligt strykande kvartsgång i fyllitskiffer. Den största gruvöppningen mäter 5 x 5 meter och lär ha drivits till 23 meters djup. (Ulf har mätt 38 meters djup. Rolfs anm.)
Senaste utmålsläggning ägde rum år 1933 varefter gruvan bearbetades under åren 1935 -1938 då sammanlagt ca 2 500 ton berg och malm bröts.
Därur utvanns 32 ton koppar- och guldmalm. En analys av sulfidhaltig kvarts från 1936 visar 55 ppm guld.
Dessa fakta är tagna ur S.G.U.s rapporter och meddelanden nr 50.

Himla roligt att det händer något som vi andra kan drömma om. Jag kommer med största sannolikhet att återkomma med mera reportage ifrån Ulf och Rikagruvan. Tills dess kan jag önska Ulf lycka till.//Rolf Guldström