•       

Varukorg 0

 

Ädelforsingarnas nyhetsbrev 83

 

 

Hej alla glada Ädelforsingar

Vi var ute nu i helgen 29-30 oktober och letade bärnsten i Falsterbo och här är hela storyn om hur det gick. Denna gången var den bästa (men inte den sista) av alla de gånger som vi Ädelforsingar har varit nere hos Roland & Björg i sköna Skåne.
Det var hör och häpna hela 29 stycken som hade anmält sig till denna begivenhet och folk kom från när och fjärran. Det kom Ädelforsingar från Berlin, Östhammar, Stockholm, Västergötland och Småland. Ryktet om våra eskapader har verkligen spridigt sig.....

Två från Stockholm hade hittat oss på nätet och de flög ner med sina bägge barn, hyrde en bil och var med oss både lördag och söndag, allt detta för att kunna hitta bärnsten.

Lördagen den 29 oktober.

Nåväl, vi började hos Leif Brost i Kämpinge som traditionen bjuder med ett besök i det magnifika bärnstensmuseet.
Tyvärr var Leif nere i Tyskland när vi var på besök så vi erfarna bärnstensjägare fick guida de andra så gott vi kunde och efter detta så åkte vi ut till Falsterbokanalen för att börja söka den sköna bärnstenen som gömmer sig i tången. 

Denna gången när vi åkte ner så hade jag sökt tillstånd för att använda metalldetektor på stranden och det var inga som helst problem. Jag uppgav bara till länsstyrelsen att en viss Björg hade tappat en briljantring och vips, på bara 1 dag fick vi tillstånd att söka ända fram till den 31 december efter hennes borttappade ring.

Så jag tog med 2 stycken detektorer, en Explorer II och en Quattro som Lucy & och jag använde. Vi detekterade på lördagen medan de andra letade bärnsten. Det blev många fynd, det är helt otroligt vad folk tappar mynt när de är och badar. Jag hittade ett lås från ett armband och ett föremål från ett halsband men tyvärr ingen briljantring, så jag får leta vidare efter den ;-}

Lördagen gick och vi hittade inte så där förfärligt mycket bärnsten, men kände oss ganska nöjda ändå. Per & Susanne med Henke från Gränna var våra proffs och de hade redan på fredagen hittat en del fina bärnstenar som verkligen inspirerade oss. Susanne hade en stor med en liten spindel i. Och då skall ni veta att bärnsten är fossiliserad kåda som är cirka 50 miljoner år gammal och man känner nästan vad spindeln måste ha tänkt när den trampade i klistret. Man talar om sådana fynd som Susanne gjorde som "frusna ögonblick i historian".

Jag kan bara säja GRATTIS Susanne till ett verkligt fint fynd. Tyvärr blev bilden på stenen dålig så ni får prata med Susanne om ni vill se den själva.

Nåväl som vi brukar så gick vi ut på restaurang Istanbul hela gänget, 29 personer. Björg hade ordnat med beställningar och gick runt med en kort matsedel av utvalda maträtter som vi kunde välja ibland och det vara bara att beställa så ringde hon in hela ordern till resturangen och det fungerade klockrent.

Detta blev en minnesvärd kväll, för när alla hade fått in maten och börjat att äta så gick proppen i hela Trelleborg. Det blev svart så när som på några stearinljus. Det var kanonmysigt att sitta där med goda vänner och äta i stearinljusets sken, som tur var fungerade ölkranen med kolsyrepatroner så det var aldrig någon fara på taket.

Men vi var nog rätt tagna av det fina vädret och det blev en tidig kväll för de flesta av oss. Vi gick hem till Nightstop och tog det lugnt hemma.

Söndagen den 30 oktober.

Det var några som åkte hem tidigt på söndagen, de hade långt att åka så vi var några färre som slöt upp vid mötesplatsen klockan 11.00
Denna gången åkte vi ut till Falsterbo Camping för att prova lyckan där och Lucy & Jag hade lämnat våra detektorer i bilen idag för att vara med och leta bärnsten på allvar.

Det gick lite trögt i början och vi fick gå en hel del, men rätt som det var så började vi att hitta en där och en till där och sedan var karusellen i gång. Det var som vanlig Roland som började med att hitta ett par fina och sedan kom resten av gänget igång, ibland behöver man en "isbrytare" innan ruschen är ett faktum och den gode Roland har just denna förmågan att bryta isen.

Per från Gränna var nog den som hittade mest denna dagen i varje fall så länge jag var med. Han hade ett facit av hela 30 stycken fina bärnstenar när vi åkte hem och då var några riktigt stora och fina.

Här på bilden ovan ser ni mina bärstenar, jag tog några bilder på Susannes spindelbärnsten men de blev inte bra så ni får denna snygga bilden istället. Håll med om att det är något speciellt med denna fossiliserade kåda från forntiden.

Very best,
Familjen Guldströms