•       

Varukorg 0

 

Ädelforsingarnas nyhetsbrev 78

 

 

Hej alla glada Ädelforsingar 

Här är ett brev från Peter om hans guldgrävarresa till Nya Zealand.

27/4
Äntligen tillbaka i Ophir igen, Don väntade på puben. Han var där tillsammans med Gerry som också vaskar. Don visade mig 3 nuggets som han hittat dagen innan jag kom ner. Han använde sin detektor i kullarna bakom byn, den största vägde 1.4 gr. Väldigt vacker tyckte jag. 5 öl senare gick jag för att sova.

28/4
Vaknade efter en hopplös och sömnlös natt, pga Dons nugget. Jag kunde inte tänka på annat än nuggets. Fixade 2 mackor med bacon och ägg. Gick dom 300 meterna till Don så att vi kunde åka och leta efter fler nuggets med hans detektor. Don började för jag hade glömt hur man använde den , så jag fick en snabb lektion igen.

Vi letar i gamla tailings från 1860 uppe på en kulle bakom byn. Det är synd att det är så mycket bly, hade det varit guld skulle jag blivit förmögen på några timmar. Efter 2 timmar hade vi bara hittat blyhagel. Shit också. Åkte tillbaka till Don för lunch pga av vädret var inte på bästa humor. Vi åkte tillbaka efter en timme efter lite soppa och mackor. Nu sken solen och det var tydligen vad som behövdes för inom 1 timme hittade Don 5 små nuggets som vägde 0,6 gram tillsammans. Tyvärr hittade jag bara bly, men på lördag ska jag själv åka iväg med detektorn för Don ska åka på andjaktspremiär. Så då har jag 8 timmar för mig själv och då!!!! Jag är nöjd med dagen ändå, jag fick behålla all nuggets vi hittade. i morgon ska jag åka till floden och gräva i bankarna, har jag tur kan man hitta omkring 5 gram per dag. Spann, spade, Henderson, vaskränna och sikt, sen är det bara att ösa på. Guldet är nästan bara små guldkorn men Don har hittat nuggets där den största vägde 1.6 gr. Min största där ar 0.3 gr. Förhoppningsvis hittar jag en större imorgon, men dom är sällsynta, så förhoppningsvis far jag massor av småguld. Ligger i sängen och tittar på guldet i mitt rör. Mmmmm ser bra ut. Jag ska gräva i 10 dagar så jag hoppas att jag hittar minst 10 gr. Har redan packat bilen för morgondagen.

29/4
Sov lite bättre i natt vaknade kl 8,30 och tittade ut genom fönstret. Det var en vacker blå himmel och frost i gräset brrrr, det såg kallt ut. Men vad stoppar en galen svensk guldgrävare från att leta nuggets. Tur att jag tog med mig lite varmare kläder. Jag ska åka till floden så fort det har töat upp lite. Ska fixa lite i köket först och ha en kopp te, ett måste i detta teälskande land. Åkte inom affären och köpte kexchoklad och dricka och tobak, som kostar en förmögenhet i detta land. 30 minuter senare var jag nere vid floden, det är 1 km rakt ner att gå det tar ca 10 minuter att gå ner - men upp!!!!. Väl där nere la jag rännan på plats och fyllde på med grus och sten från den första spannen. När jag kom tillbaka med nästa spann såg jag att det fanns guld, ca 15 st små guldkorn i rännan, så det blir nog en bra dag. Den 4:de spannen tog jag från ett annat ställe i flodbanken och genast såg jag mycket mera guld. Jag grävde under en stor sten c:a 1.000 kg och rätt som det var fick jag in min Hendersonpump i ett hål som var under stenen, då fick jag 2 bra spannar med mycket guld.

 

Dags att tömma rännan och innan jag finvaskade tömde jag en ny spann i rännan, då fick jag sällskap en en snubbe som skulle öppna en sluss för han skulle rensa några filter som används till konstbevattningen i området. Han så att vattnet skulle bli lite smutsigt, Ok tänkte jag lite smuts är väl Ok. Efter finvaskandet fick jag ihop ca 0,5 gr och sen tittade jag i rännan med stor fortjusning för i dom första 3 delarna av rännan såg jag minst 200 små guldkorn lite större än dom andra wow tänkte jag nu är det bara att gräva när jag äntligen har hittat ett bra ställe. Jag rusade bort till mitt hål för nu hade febern slagit till. Medan jag fyllde min spann såg till min förtvivlan att floden steg. Jag rusade bort till rännan, ca 100 meter bort, vilken ränna - den var borta med att mitt guld SHIT och rännan var ju katastrof att förlora. Jag tänkte väldigt högt på engelska fu k fu k, med missmod gick jag tillbaka
för att hämta mina grejor. 5 meter från där jag grävde såg jag något blått lysa igen vattnet, det var rännan som hade fastnat mot en stor sten. Vilken jädrans tur för floden är ca 20 meter bred och ca 3-5 meter djup och en väldigt stark ström, det var ett mirakel att rännan fastnade just där, det var precis att jag nådde den men tyvärr var den upp och ner så allt guldet var borta. Jag tror att jag förlorade omkring 2 gram. Men det finns mer att hämta. Hittade ett nytt ställe att lägga rännan på. tömde 2 spannar och fick ca 0,5 gram, inte illa. Vattenflödet ändrades hela tiden så jag beslöt att vända hem igen. Jag tittade upp och tänkte detta kommer att ta tid att komma upp igen och det gjorde det; ca 1 timmes klättring uppför. Efter 50 steg var jag tvungen att vila lite. Det märks att jag har latat mig dom sista 8 månaderna för tusan vad det gick trögt, jag var tvungen att ligga och vila 4 gånger innan jag nådde toppen. En välkomstkommite väntade där uppe det var 3 gubbar som skulle titta till konstbevattningen. När jag hade 15 meter kvar att gå så hade jag så mycket mjölksyra i benen så att jag var tvungen att vila igen. Då sa dom: Ge inte upp för du är snart framme. Satt och vilade i bilen i 30 minuter innan jag körde hem. Väl hemma igen så flyttade jag över guldet från sugflaskan till ett rör, det såg trevligt ut. Jag bor på Hotel Blacks som även är en pub med mat. Fick fårkött igen - jättegott. Senare gick jag hem till Don igen för att planera morgondagen, då blir det ett annat ställe jag blir hämtad kl 10. Lånade en bok av Don som talade om var guldfälten fanns på Nordön, så att jag kan åka dit när det passar mig. Det är till Coromandel och dit är det bara 1,5 timmars bilresande hemifrån. 

30/4
Vaknade och såg en klarblå himmel, vilken bra start på en dag. Gjorde mig i ordning så att jag var redo när Don kom. Han kom 5 över 10 och vi lastade in mina grejor i bilen och för iväg till Thompson creek där jag hittade massor av guld förra gången jag var där. Nu skulle vi lite mer nerströms till ett ställe där det nästan bara finns nuggets och nästan inget smått guld. Don har tyvärr blivit lite förkyld så hans humör är inte på topp. Det är bara en liten bit ner till berggrunden så snart är jag nere tack vare hendersonpumpen. Nu gäller det bara att hitta några bra sprickor att leta i. Efter 3 timmar kollar jag rännan, bara ett 10 tal korn. Don som har vaskat har nästan inte hittat något heller, så efter lunch börjar Don att leta med sin detektor och jag byter ställe och provar under en stor sten. Färgen på gruset verkar lovande efter 30 minuter kallar Don på mig. Han har hittat guld, en trevlig liten bit på ca 5 X 2 mm, den vägde 0,4 gr. Efter det ger han upp och jag fortsätter i ytterligare 30 minuter innan jag tömmer min ränna och till min och Dons förvåning är där nästan inget guld, bara ett 10 tal små korn. Vi packar ihop och åker hem till Don igen för att dricka lite kaffe innan vi går till puben. Det blev en hel del öl den kvällen och när ölet kommer ner i strupen så forsvinner förståndet, jag förlorade 400 kronor på dom enarmade banditerna. Nåväl jag hade haft en underbar dag i det strålande vädret, det enda som fattades var guldet men det kommer i morgon när jag ska låna Dons Goldbug 2, det blir 8 timmars letande. Så jag borde hitta någon nugget tycker jag. Trött, trött - nu ska jag sova.

1/5
Sköna maj välkommen. Vaknade kl 9 och gjorde mig lite frukost i köket, det blev det vanliga: 2 dubbelmackor med bacon och senap. Åkte till affären och köpte ett telefonkort och lite godis. 10 minuter senare var jag på plats uppe bland kullarna, det är lätt att hitta dit och bara 2 grindar och det är skönt. Parkerade bilen och gick dom sista 200 meterna. Rökte en cigg och drack lite Cola innan jag jag tog på mig utrustningen. Förra gången visade Don mig var jag skulle leta, det är bara att följa efter i spåren efter guldrushen på 1860-talet. Jag är ganska så ovan vid detektorer så jag gräver nästan varje gång jag får en signal, det börjar med lite blyhagel, sen blir det några ammunitionshylsor, hittar även ett gammalt knivblad och lite metallnät.

Nu fick jag en stark signal med lite annorlunda ljud - en nugget???? Nej det var en stor nit, nitlott skulle man kunna säga. Börjar att tänka på den dåliga gårdagen och hoppades att det skulle gå bättre. Efter 3 timmar hade jag bestämt att jag skulle ta ett litet break och med detektorn igång gick jag till min väska, 5 meter därifrån fick jag en svag signal men på ett bra ställe i tailingen. Så jag grävde upp det och i solskenet såg jag en bekant färg lysa igenom smutsen, jaaaaaaaaa det var en fin platt nugget. Tyvärr men nästan lika stor som min lillfingernagel dvs 8 X 6 mm. Men flat och ändå lite kantig och skrovlig. Don trodde att den vägde 0,7 - 0,8 gr men vi får se på måndag kväll. Kände att febern hade kommit nu. Fick ännu en signal precis bredvid, det var spännande att se om det var en tvilling och det var det. Inte jävla blyhagel igen. Satte mig ner och tog en fika medan jag tittade på min nugget. Sedan forsatte jag igen men varje gång jag hittade blyhagel blev jag lite mer och mer nerstämd.

Men skam den som ger sig jag hittade ytterligare 1 liten nugget den var 4 X 1 mm och den vägde 0,2 gr, så dagen blev bra till slut så nu har jag hittat min nugget. Så resterande tid ska jag nog tillbringa nere vid floden. Don säger att man väldigt sällan hittar några nuggets där men dom finns och dom flesta han har hittat där är upp till 0,4 gr. Och hittar du ett bra ställe kan du hitta ett 10 tal nuggets, och det tyckte jag lät bra, på en bra dag hittar du 2 gr av smått guld. Jag ska fortsätta min utgrävning under min stora 1 tons sten och se hur det går i morgon, tänk vad en nugget kan göra för kropp och själ.

2/5
Vaknade som vanligt omkring 9 och kom iväg kl 10 missade vägen uppför berget 2 gånger. Väl på plats såg jag att vattnet hade stigit med 2 dm, inte så bra för mig, men jag fortsatte att gräva under min sten fast på andra sidan. Fyllde så sakteliga min spann med grus och vandrade iväg till rännan som lagt väldigt säkert denna gången. Jag såg kanske ett 30 tal korn i rännan efter den första spannen, efter 5 spannar tömde jag rännan. Jag måste passa på att göra det när det inte är några kastvindar för det blåser väldigt mycket idag. Vid finvaskningen såg jag att det fanns gott om guld, och när jag var färdig såg jag en fin fullmåne av guld. Tyvärr bara smått, det måste ha varit mer än 1 gr, det är ganska så bra på 45 liter grus. Fortsatte att fylla rännan med ytterligare 6 spannar och varje gång syntes det mer guld i rännan och efter finvaskningen blev fullmånen större än förra gången, knappt 2 gr skulle jag tro, så det är ca 3 gr guld på 100 liter grus. Det tyckte jag var en bra dag.

Don sa att vägen som går upp till bilen är 1 km lång och en höjdskillnad på 250 meter dvs 25% lutning uppför och idag tog det bara 40 minuter att komma upp.

 

3/5
Åkte tillbaka till floden igen med Don och det kändes skönt att inte behöva gå upp för vägen idag. Idag ska Don visa mig hur man letar efter guld i sprickor, det är något han är expert på. Han började att titta på berggrunden och så att vi skulle gräva på andra hållet och strunta i den stora stenen. Vi skulle följa berggrunden istället. 1 meter bort var där tvärgående sprickor och dit ville Don komma. Vi använde en sikt idag för vi ville att det skulle gå lättare i rännan, efter 3 spannar med grus var det mycket guld i rännan, nästan lika mycket som igår. Don borstade ca 30 X 30 cm av berggrunden och sög upp det i pannan. Det blev c:a en kaffekopp med grus och i gruset var det c:a 0.5 gr guld. Helt otroligt tyckte jag. Vädret är ganska så blåsigt idag och det är inte så bra för Don för han har dåliga lungor och har problem att andas när det blåser. Så efter 10 spannar med grus fick det vara nog tyckte han och vi tömde rännan och det var svårt pga den starka, byiga vinden. Jag ska tala om att det är väldigt svårt att finvaska när det är så mycket guld i pannan. Jag vaskade över Dons panna och tappade bara ett 10 tal korn och det tyckte han var bra gjort av mig. Hur mycket guld blev det idag? Det blev ca 4,5 - 5 gr på 4 timmar. Det är skitbra tycker jag och inte bara det för jag hittade en liten nugget också som var 3 X 1 mm och lagom tjock. Don tycker att min ränna är skitbra han och hans bror vill köpa sig en. Jag sa att Guldströms säkert skulle ge dom en bra rabatt!!!! Jag ska ge min till Don till present för allt han gör och har gjort för mig en helt fantastisk kille den bästa man kan tänka sig.

Det regnar nu och det är inte så bra för då stiger vattenståndet ytterligare och då kan jag inte komma åt allt mitt guld som väntar på mig. Don är säker på att vi kommer att ännu mer guld än vad vi gjorde idag, jag hoppas att han har rätt. Fortsätter det så här så är jag snart med i Ounce-klubben och känns otroligt bra. Ringde min dotter idag för att hon fyllde år och allt var bra med henne, jag ringde kl 7 på morgonen svensk tid innan hon gick till skolan. Men det visade sig att hon hade sovmorgon till kl 11. Det ska bli kul igen att träffa henne i juli det ser jag fram emot.

4/5
Efter regnet igår kväll var vi rädda att floden stigit för mycket och vi kollade inne i byn , det hade stigit ca 30 cm men vi beslöt att åka i alla fall. Vi provade men vi kom inte åt att gräva ,det hade stigit för mycket skit också. Så vi beslöt att använda detektorn istället, vi turades om varje halvtimme. När Don fikade hittade jag 2 små nuggets dom var båda ca 0,2 gr. Efter det började det blåsa något helt otroligt så vi beslöt att ge upp vi tog en rundtur bland bergen och Don talade om var alla dom små guldfälten var och hur dom grävde där förr i tiden och det var intressant att veta, speciellt att på ena höjden var det bara platta och runda korn och på andra sidan var det bara kantigt guld. Vi åkte hem till Don och torkade och rensade allt smått guld och när vi vägde det var det 7 gr. 3 dagar kvar att gräva innan jag åker hem igen. Jag hoppas att jag kan gräva i floden och hitta 4 gr per dag för i så fall skulle jag ha hittat över 20 gr sammanlagt. Don säger att vi kommer att hitta mer
än 4 gr per dag när vi börjar att gräva i den tvärgående sprickan, jag ber till regngudarna att sluta regna.

Det var snö uppe i bergen idag och det såg vackert ut. Just nu så känner jag mig ganska så utsliten och trött, pga hårt arbete och lite mat och för lite sömn. Det ska bli så skönt att krypa mer i min egen säng igen och känna värmen från min flickvän.

5/5
Vaknade av att min flickvän ringde för att tala om att en kille på Alfalaval i Hamilton hade sökt mig angående ett jobb. Vi hade ett trevligt samtal i ca 15 minuter. Sen körde jag iväg för att ring killen i Hamilton, men han var på ett möte men skulle vara tillbaka vid 11 tiden. Passade på att titta på floden ;skit fortfarande för hög, och det regnade under natten också så det innebar att jag inte kan vaska varken idag eller imorgon. Provade detektorn idag men det blir lite tråkigt med allt bly som man hittar, men chansen finns att hitta nuggets på 2 - 3 gr och det skulle jag inte ha något emot att göra. Hade 5 öl på puben när jag kom tillbaka, det är konstigt att ölet alltid smakar så bra när man varit ute på en tur.

Jag ser fram emot att komma hem igen till Waiuku som är 1 timmes bilresa sydost om Auckland.

6/5
Fortfarande högtvattenstånd och inte bara det - väldigt blåsigt också. Don ville inte att jag skulle gå ner till floden idag, så jag stack till kullarna istället med detektorn. Efter en timme gav jag upp för det var kallt och blåsigt fast att jag hade t-shirt och 2 fleeströjor och en fleesjacka så jag stack hem till Don för att leta reda på Guldströms hemsida pga att Don och hans bror gärna vill köpa en en Eldorado-ränna för dom tycker att den är så himla bra för allt smått guld som dom hittar. Dom har rännor med mattor och då fastnar inte småguldet så bra. Efter en kopp kaffe erbjöd jag Don att byta min ränna mot hans fina 1,4 gr nugget. Han sa ja med en gång och blev jätteglad, jag skulle egentligen skänka honom rännan för att han är så hjälpsam hela tiden. Men nu fick jag en fin nugget på köpet. Ringde till Air New Zealand igen för att boka om min resa hem med det kostade för mycket så jag får snällt stanna kvar 2 dagar till. Tyvärr. Tillbaka på hotellet igen tittade jag på alla mina nuggets och tänkte, jag kan ju inte ligga här och slöa när jag kanske kan hitta fler, så jag stack över till Don och lånade hans grejor igen och han bara skakade på huvudet och skrattade. Jag hade 3 timmar på mig, fick nästan inga signaler alls, men fick en stor signal men med fel ljud så jag grävde upp en gammal stålknapp. Fick ihop 10 blyhagel och det är inte mycket på 2 timmar, jag hade nästan gett upp när jag en ny signal och det visade sig att det inte låg i toppsiktet utan var lite djupare ner i gammal tailings. Jag gjorde som Don sa och vände mig mot solen och började ta bort jord och till sist var det inte mycket kvar när jag såg något gult lysa genom jorden och det var en liten bit större nugget, en vacker kantig sak som vägde 0.8 gr och det var den största och vackraste jag hittade. Tyvärr inga över 1 gr.

Nu är det bara en dag kvar innan jag ska åka hem, och om det inte regnar måste jag sticka ner till floden oavsett hur högt vattenståndet är, för jag måste hitta mer smått guld, gärna 1 gr för då har jag hittat mer än 10 gr. Just nu har jag 9 gr i smått och 2.5 i nuggets + Dons på 1,4 som inte räknas. Förra gången jag var har fick jag ihop 9 gr. Jag hoppas på en regnfri natt och att det inte blåser imorgon. Godnatt.

7/5
Tittade ut genom fönstret nar jag vaknade det såg ut som en bra dag, nu skulle allt guldet hämtas nere vid floden. Jag talade om för Don att jag skulle ner till floden och han sa Ok och att han skulle komma dit vid 1 tiden. Jag började vaska kl 10,30 och jag hittade gott om guld i varje panna. I den 3:dje pannan måste det ha varit minst 1 gr guld. Yihaaaaaaaaa, vad kul. Men mina läckande vadare gjorde så att nästan all känsel försvann i min högra fot. Det var nästan så att jag snubblade hela tiden och nästan trillade ner i floden. Jag hann att vaska 10 pannor innan Don kom ner, han tittade i min sugflaska och sa: Well done, Pete, there must be at least 2,5 gr. Jag vaskade 5 pannor till medan Don var där, jag hade fått nog nu efter 3 timmar och en genomfrusen fot. Tillbaka på hotellet vilade jag en stund och åt min macka innan jag rensade sugflaskan. Det var massor av guld jag tror omkring 4 gr, kanske lite mer och det är fantastiskt på 3 timmars vaskande. Don tog guldet med sig hem efter en tillbringare av öl på puben. 1,25 liter öl 30 kr., inte illa. Han skulle torka och rensa guldet ytterligare så att det nästan blir kliniskt rent. Jag ska hämta det imorgon innan jag åker till flyplatsen. Don hade ett smile på sina läppar när jag frågade honom hur mycket guld han trodde att han skulle hitta i floden på mitt ställe, han sa troligen omkring 50-75 gr. Jag frågade Don om han var intresserad av att guida svenska guldgrävare dvs GGF:are för en mindre summa pengar nu när han är sjukpensionär. Det skulle han kunna tänka sig att göra så om ni är intresserade så kan ni höra av er till mig så ger jag er Dons adress och jag tror även att han vill sälja nuggets. Jag vet att han hittade ett bra ställe med detektorn veckan efter jag åkte hem - 75 gr nuggets på 4 timmar varav den största vägde 6,4 gr och ett flertal andra större bitar. Wowwwwwwww, inte dåligt. Don är en underbar människa som är väldigt hjälpsam, som dom flesta kiwis är.

Jag hade en underbar 10 dagars semester i Ophir och jag såg fram emot att komma tillbaka till mina kära igen och ha det lite mysigt i några dagar innan jag ska ut och söka mig ett bra jobb. Jag ska ha en dusch nu innan kvällsmaten som jag ska äta i puben idag medan jag tittar på rugby. Och det är en konstig sport det tog mig 4 veckor att första. Men nu är det kul att titta på, speciellt har dom börjar att slåss, det är tuffa grabbar må jag säga. Är tillbaka i rummet igen efter en massa öl som ägaren Tom bjöd på hela kvällen, även Tom är en supertrevlig kille.

Jag fick även hälla upp mina egna öl i baren och efter jag gjort det blev jag accepterad som en Ophir-bo.

8/5
Huvudet kändes lite tungt i morse, hade en lång dusch innan jag gick till Don för att hämta mitt guld och att säaga farväl för denna gången. Det visade sig att jag hade hittat 3,8 gr guld sista dagen. Så nästan 14 gr smått och 2,5 gr i nuggets det är ett nytt rekord för mig i Ophir.

Betalade min räkning till Tom på hotellet man kan välja hur man vill bo. Han har backpackers för 12$/natt och hotellet inkl. frukost som man själva gör, är 25$/natt. Tom gav mig lite rabatt och han köpte även lite öringflugor. Han så även att andra GGF:are var välkommna om dom var lika trevliga som mej, och det vet jag att ni är.

Han lovar att ta väl hand om er, precis som han gjort med mig. Jag ser fram emot den natursköna bilresan till Queenstown för att lämna tillbaka bilen, biluthyraren lämnar mig sedan på flygplatsen så att jag kan checka in. Tyvärr var där ingen blomster affär på flygplatsen, så jag traskade iväg till ett varuhus 1 km bort - New World - och jag vet att dom har blommor där. Alla rosorna var redan halvt vissna så jag köpte en annan liten bukett istället, det är ju tanken som räknas.

Det var allt för denna gången, jag hoppas att ni gillade storyn. Jag tror att ni alla skulle få guldfebern om ni kom hit.

Hälsningar från Peter Schaub

Peter Schaub
22 c George street
Waiuku
1852 South Auckland
New Zealand

 

Very best,
Rolf Guldström