•       

Varukorg 0

 

Guldströms Z-Sluice i DRC hos Mineral Invest i Wanga.

 

Hej alla guldvaskarvänner.

Här kan ni läsa ett av våra många äventyr, denna gången så åkte Guldströms ner till Wanga som ligger i DR Kongo och det var på uppdrag av Svenska Mineral Invest som köpte utrustning av oss. det finns en YouTube film och massor av bilder samt lite text att läsa.

Här hittar du vår YouTube video där du ser lite mer.

Ovan en äkta Artisanal (duktig manuell arbetare enligt Wikipedia) som gräver guld i Wanga DRC.

På bilden här ovan ser du en av de många lokala guldgrävare som försörjer sig på att vaska guld. Denna bilden visar hur de använder en typisk afrikansk vaskränna. Det går till så att man gräver upp grus (oftast i vattendraget) och lägger det i den orange plastbyttan där man har gjort lite hål så att stenarna stannar kvar i byttan och så öser man på vatten med en annan bytta eller hink.

Gruset med guldet i åker då ner på vaskrännan där man har lagt en filt eller något liknade som guldet fastnar i och man kan faktiskt jobba sig igenom ganska mycket grus på en dag. Sedan tömmer man filten i en vaskpanna och får på så sätt vaska fram guldet.

Just denna mannen fick oftast ihop 0,5 gram guld på en dag och det var bra eftersom guldet (idag nov. 2011) ligger på 350 kr grammet.  

 

 


Här ser ni några av tälten i MII´s camp i Wanga. Totalt finns det 8 tält med plats för 20 pers. Här är mitt och Urbans (fotografen) tält, vi hade gott om plats och sov bra.

Home sweet home för oss som jobbade nere i DRC. Det fanns personal på plats så vi hade roomservice med städning, matlagning och tvätt. Det fanns ström via en genarator, internet via en parabol, satellit-telefon och TV om man nu ville titta på något. Dusch och toalett med afrikansk standard och bäddade sängar.

Kort sagt vi hade det riktigt bra nere i skogen och byn Wanga låg ungefär 500 meter bort och där bor väll ca 1000 personer med lite affärer och det man behöver för att överleva. 

 

 

 

Nu har huset med ställningar till vaskrännor och ramp tagit form. En av våra killar som lägger tak, allt givetvis på traditionellt sätt och ekologiskt.

På bilden här har vi jobbat i nästan en vecka och börjar bli klara med huset och ställningarna till våra Z-Sluices. Vi har gjort färdigt rampen där grabbarna skall köra upp skottkärrorna med krossad guldmalm. Sedan tippas dessa ner till de 5 vaskanläggningarna som står inne i huset.

Våra grabbar byggde ihop detta huset på ett fantastiskt sätt och hämtade allt material ute i skogen. Ett par rejäla stolpar till stommen, en form av plambladsstjälkar till takreglar och en typ av vass som man skar till rep för att binda ihop allt och sedan stora blad till tak och bambu till väggarna.

Det enda som vi fuskade med var att vi la en pressening under bladen men jag är säker på att detta hade inte behövts.

Detta blir i sanning ett helt ekohus, helt underbart. 

 

 

Nu är vi så gott som klara och väntar nu bara på vaskrännor och pumpar. Missa, Blanchard, Tony, Rolf och geologen Barry studerar Missas kartor över gamla gruvan.

Från rampen där skottkärrorna skall köras upp och ner till marken är det ungefär 2 höjd-meter. Detta är vad vi behövde för att kunna vaska igenom det guldförande materialet på ett bra sätt.

Här ser ni också vår aluminium-ränna där det färdigvaskade materialet rinner iväg tillsammans med allt vatten som passerar igenom vaskrännorna.

Här står vi efter dagens arbete och studerar gamla kartor över hur den Belgiska guldgruvan såg ut på 50-talet strax innan gruvan lades i träda. På dessa kartor kunde man utläsa guldhalter från belgarnas provtagningar och se hur byggnaderna stod. Tony som ofta var ute och prospekterade hade mycket nytta av dessa gamla kartor.


 

 

Efter 10 dagar kom äntligen våra väl packade 5 pallar med Z-Sluice rännorna. Här bär våra "Wanga boys" ner pallarna till vaskplatsen.

Äntligen kom våra 5 stora pallar med vaskrännorna fram... Det hade fått en lång resa som slutade med att vi fick specialchartra ett litet flygplan. De landade på en liten flygplats i närheten och sedan var det "bara" att lästa pallarna på den lilla lastbilen och köra de sista timmarna fram till vårt läger inne i skogen.

Äntligen blev det dags att bära ner alla 5 pallarna till siten och börja montera våra vaskrännor. Vi hade längtat efter denna dagen för i pallarna låg även våra verktyg...

Vi hade bara haft enkla verktyg och vanliga spik att jobba med och nu hade vi två borrmaskiner och riktiga montage skruvar, vattenpass och annat som man behöver. 


 

 

Det var änna skönt att äntligen få lov och öppna våra pallar med utrustningen. Johannes provar sin borrmaskin, vi fick mycket att göra och det var många som hjälpte till.

Johannes blev nästan rörd när han fick lägga händerna på sin borrmaskin igen, jag kände samma sak när jag höll min vanliga såg i handen. Den såg vi hade använt var inte värd namnet.



 

 

Den översta "matar-rännan" med sträckmetall som "slår sönder" materialet. Sedan kommer de riktiga vaskrännorna med individuella siktar och "Spraybars".

Nu var det bara att sätta igång att montera rännorna, den översta som ni ser att vi jobbar med här har ingen vaskränna i utan där låg bara en sträckmetall som har till enda funktion att "slå sönder" materialet innan det passerar över den första Eldorado vaskrännan.

Här ser ni Tony och mig som monterar den fjärde och näst sista rännan och nu mäter vi vinklarna så att vi kan passa in allt. 

Materialet passerar igenom siktar som blir finare och finare och vi börjar med en sikt på 0,8 mm sedan kommer en sikt på 0,08 mm och till sist kommer en riktigt fin sikt på 0,04 mm. detta är uträknat av ett geni så att det skall bli mindre och finare material i den sista vaskrännan och på så sätt skall vi uppnå målet som äör att ta vara på även det finaste guldet.


 

 

Här monterar vi en fördelare med vatten ut till alla "Spraybars". MII köpte 25 skottkärror så att vi kunde transportera materialet till anläggningen.

Joachim och Johannes jobbade bra tillsammans och de håller här på att ansluta slangarna som går upp till de tolv "Spraybars" som sprutar ner vatten under tryck på siktarna för att hjälpa det fina materialet att passera igenom.

Fotografen Urban kunde inte låta bli att ta en konstnärlig bild på vackert uppställda skottkärror som används till att flytta materialet från "tailings-högarna" till de fem Z-Sluices där materialet skall vaskas.


 

 

Här tippar man materialet ner till vaskrännorna och här kommer även det mesta vattnet. Nu börjar vi bli färdiga med monteringen av den första Z-Sluicen.

Här är ilastningsplatsen och vi byggde den så att det blev bra fall ner i matarrännan och vattnet hjälper till att "putta" ner materialet. Som ni ser så satte vi även en bräda så att vi kan ställa in hur mycket material som skall åka ner i matarrännan och detta är för att det inte skall bli en "störtvåg" med material som bromsar upp vattenflödet.

Johannes, Tony och jag ser hur det hela fungerar och det tog lite tid att montera upp den första Z-Sluicen men när vi väl hade gjort en så gick resten som en dans.


 

 

Dags att prova. Här ser ni vaskränna Nr 2 och 4 av de 12 spraybars som varje Z-Sluice har. Vetlanda Rör hjälpte oss hemma i Ädelfors och här fördelas vattnet till alla Spraybars.

Johannes justerar våra "spraybars" och har en liten "rensare" så att vi kan få ett ordentligt flöde på alla borrade hål.

Här ser ni en bra närbild på vår fördelare som är en rörkrökares dröm.

Det är en lärling hemma på Vetlanda Rör som har löt ihop dessa fördelare och det fungerade klockrent. Vattnet från pumpen kommar fram i en tretums slang och går sedan in et en första fördelare med två en och en halv tums kranar där vi kan styra vatten trycket. Det mesta vattnet går upp till matarrännan och en del av vattnetgår in i fördelaren och sedan går det vidare till våra tolv stycken spraybars och där sprutar det med högt tryck ner på de tre siktnäten.



 

 

Ett litet stopp då det tyvärr var hål i den nyinköpta slangen. Andra dagen, nu har vi monterat upp 5 Z-Sluices och är redo att provköra alla.

Lite problem fick vi, en av våra nyinköpta slangar srang läck och vi blev tvungna att skarva, men vi pumpade upp 500 liter per minut i varje tretums slang och det var "lite" tryck på vattnet så slang-leverantören blev förlåten...

Johannes och jag diskuterar hur vi på bästa sätt skall avleda allt vattnet och det färdigvaskade materialet som kommer ut från de fem Z-Sluices. Vi kom fram till en lösning där vi gräver en kanal och la ner aluminium-plåtar så att vi fick en bra avrinning neråt.



 

 

Spraybars sprutar ner på materialet så att det finare guldet åker ner i nästa vaskränna. Här kommer färdigsiktat material med finguld ner till nästa vaskränna.

Massor av vatten som sprutar med högt tryck ner på materialet och det finare passerar ner igenom sikten och det grövre åker ut. Vi märkte att man blev tvungen att handrensa siktnätet med jämna mellanrum så att det inte sätter igen sig helt.

Våra "Wanga boys" gillade Guldströms logga och de passade på att klistra upp den lite här och där och givetvis så fick Urban tag i en av deras hjälmar som han konstnärlig avbildar på detta sätt. Snyggt jobbat Urban. 

Här ser ni rakt in i vaskränna nummer två och de ligger inne i plåtrännorna där de är lätta att ta ut och tömma. Vi räknade med att tömma vaskrännorna ca tre gånger om dagen och två gånger i veckan gör man en fullständig ur-städning av allt material i en Z-Sluice eftersom det kan lägga sig guld på en del svåråtkomliga ställen



 

 

Här är matarrännan där man tippar ner materialet direkt från en skottkärra. Överst på bilden är en del av rampen och sedan matarrännan och 4 vaskrännor.

Detta är den första matarrännan och här kommer det mesta vattnet forsande ner i plåtrännan. Här har vi svetsat fast en sträckmetall som både bromsar vattnet och slår sönder materialet.

detta är baksidan av våra fem Z-Sluices och här kommer det även ut lite vatten och en del färdigvaskat material så vi byggde även här en avrinnings ränna som transporterar bort färdigvaskat material och vatten.



 

 

Samma sak framifrån och framför kommer färdigvaskat material att transporteras bort. Detta är en bild där ni kan se hela Z-Sluicen som en fristående enhet.

Här är alla fem Z-Sluices nästan färdigmonterade och redo att provköras.

På denna bilden ser ni att man även kan använda en av våra Z-Sluices som en fristående enhet om man vill ge sig ut och producera någon annanstans. man kan då byta ut de fina siktnäten mot grövre siktnät och det är nödvändigt.



 

 

En av våra bättre "Wanga boys" som var med och jobbade. Tredje dagen, nu provkör en maskin i taget och är redo för att köra alla 5 Z-Sluices för fullt.

Grabbarna med de vita hjälmarna var våra förmän och de var otroligt duktiga på att arbeta, kom varje morgon till jobbet och utförde sina sysslor med glädje. Sedan hade vi en arbetsledare som heter Missa och han var den som såg till att huset kom på plats och grabbarna var ute i skogen och hämtade byggmaterial. Det gick fort att bygga upp huset och de löste alla problem på egen hand, det var en fröjd att se "Wanga boys" jobba.

Här provkör vi maskin nummer två, och då ser vi hur mycket material som vi kan mata den med. det behövs en operatör inne i huset som går och sköter om siktarna och "gullar" med vaskrännorna, detta blir till att börja med Johannes jobb och han var inte direkt ledsen för detta för det är ett bra jobb att går runt inne i huset där det är svalt och skönt.





 

 

Vi ser till så att allt fungerar som det skall och gör de sista justeringarna. Vi fick göra rejäla avrinningskanaler.

Joachim kontrollerar så att vaskrännorna och siktarna fungerar som de ska och nu jobbar vi med att få undan det färdigvaskade materialet på ett så bra sätt som möjligt.

Det mesta färdigvaskade materialet kommer ut på framsidan av vår Z-Sluice och en del kommer ut på baksidan så vi byggde två stycken avrinningskanaler. våra "Wanga boys" grävde kanalerna och vi byggde med aluminiumplåtar så att materialet kan rinna lätt åt det hållet som vi vill. Sedan kommer dat att samlas upp på en lägre liggande plats.




 

 

Avrinningen sker ner till ett lägre liggande område där materialet är "ur vägen". Pumpstationen, där vi bygger en damm så inget "bråte" kan komma in till pumparna.

Det blir mycket material som skall transporteras bort och vi såg till att det var ordentlig fallhöjd på avrinningen och eftersom det är mycket vatten som kommer ut från våra Z-Sluices så rann materialet iväg på ett bra sätt.

Nu ser ni våra pumpar och det var Hugo (han som sitter ner) som skaffade dessa i Uganda, pumparna ger ca 500 liter per minut och drivs med bensin. vattnet trycks sedan upp i tretums slangar 110 meter upp till våra fem Z-Sluices. Jonas Eriksson och jag är med och här startar vi upp alla fem pumparna.



 

 

Vi hade även tillverkat ett extra filter till varje pump med ett rostfritt 0.8 mm stålnät. 5 Z-Sluice igång, allt fungerar, nu är det bara att lasta på med guldförande material.

Våra pumpoperatörer som sköter hand om vattenintaget. Vi lät bygga en enklare skyddsbarriär vid pumpstationen och eftersom vi har så många spraybars med små hål i så hade Johannes och jag redan byggt stora "silar" av 0,8 mm siktnät.

Dessa ser ut som korgar (grabbarna håller i en) med öppning ovan vattnet och där stoppar vi in sugslangen och kan på detta sättet förhindra att stora partiktlar kommer in i pumphuset och åker med upp till anläggningen. Vi har även påbörjat bygget av en större fördämning för att vara säkra på att vi har vatten hela tiden till pumparna. Denna fördämning syns inte på bilden och den ligger ca fem meter nedstöms om pumparna.

Det var en sann glädje att få ihop de fem Z-Sluices på så kort tid och att se hela anläggningen fungera som vi hade tänkt. naturligtvis kommer det att krävar en operatör som sköter hand om hela anläggningen och det kommer även att behöva göras justeringar men det viktigaste är att det fungerar och att få priviligeriet att gå här inne i huset och gulla med fem stycken Z-Sluices är ju en guldgrävares dröm...



 

 

Här ser ni nästan hela gänget, våra "Wanga boys", ledningen för MII och Guldströms crew.

Nu var Guldström färdig med sitt jobb och det var bara glada miner på plats i Wanga och det var dags att åka hem. Det var ett riktigt roligt jobb och vi kommer med största säkerhet att återvända till Wanga för att jobba med fler projekt.

Har ni frågor eller vill veta mer så är ni varmt välkomna att kontakta oss, ni hittar våra kontaktuppgifter här nedan.

Bästa hälsningar,
Klanen Guldström.