•       

Varukorg 0

 

Kakformen

 

 

Kakformen

 

Detta är också en finvasknings-manick. Den består av en kakform, c:a 25 - 30 cm i diameter. Den finns att köpa i hushållsavdelningen på varuhus etc. Man kan också använda nedre delen av en hink eller liknande. Nåväl, i mitten monterar man ett c:a 50 mm: rör - som får bli manickens avlopp. Det är bra om detta rör kan skjutas lite uppåt och eller neråt för att "justera gången" när manicken arbetar. På kakformens ytterkant görs ett ovalt hål och ett 10 - 25 mm:s, snett avskuret rör limmas fast över ovalen. Detta är vatteninloppet.

Kakformen

När vatten (med ganska lågt tryck) sprutas in i inloppet, så bildas en virvel i kakformen. Vattnet stiger alltmer, tills det börjar rinna ut i avloppet. Sprutar man in för mycket vatten så far detta över kakformens ytterkant. Så ska det inte vara. Vatten ytan ska se ut som på förra bilden (streckad blå linje).

Matar du in för mycket vatten, kan guldet följa med ut; matar du för lite så får du sitta länge och mata koncentrat långsamt. En kran på vattenintagsröret gör det lättare att ställa in rätt vattenmängd. Manicken kan placeras ovanpå en hink. I hinken kan man då ha en dränkbar 12 Volts pump som vars utlopp kopplas till kakformens vattenintag. I vattnet kan man då ha lite tensid om man vill och "anläggningens" vatten kan brukas om och om igen. 

När vattenvirveln är lagom, matar du sakta (kanske med en mindre sked) i koncentratet i närheten av ovalen. Koncentratet börjar då att vandra in mot mitten, där svartsanden och guldet lägger sej nära avloppsröret (mörkt grått och streckat gult, inritat bara på ena sidan, se figur ovan och nedan). Lättare partiklar följer med vattnet ut genom avloppet.

Kakform

Då vi har provat olika kakforms-manicker, har det visat sej att de fångar omkring 90% av mikroguldet från högarna i Ädelfors. Kopplar man nu avloppet till ytterligare en kakform (som samtidigt är igång, fast lite lugnare) så blir koncentratet vaskat en gång till. Guldutbytet bör därvid öka. Det är bara att prova själva.

Kakform från butik

Exempel på kakhuv från Åhlens.
Hoppas att detta kan vara till någon hjälp.


Lars Guldström