•       

Varukorg 0

 

Ädelforsingarnas nyhetsbrev 31

 

 

Guldgrävarresa till Ghana i Afrika

Hej Alla Ädelforsingar !!

Här kommer ett par bilder på Rolf Guldström och hans hopfällbara highbanker.

När den är ihop-packad ryms den i en gammal snickarlåda ( försedd med (avtagbara) hjul för enklare transport). Inuti lådan finns motorpump. slangar, dusch, grovränna, dubbla kamgaller, 2 finguldsrännor, en diamantränna, panna, sikt, spade, hacka, metalldetektor, verktyg och diverse bra-att-ha-grejer. + lite annat smått och gott ...

Highbanker

På bilden syns en glad pilt som ska packa bilen inför sin resa. Den går dock mestadels med flyg, men vi fick ingen bild på planet eftersom det vid tiden för fotot befann sej över Etiopien.

Långhandskarna som ska med till Afrika är inte för att skydda mot kylan. De ska istället skydda mot diverse fanskap i vattnet. Dock inte mot krokodiler ... Mot dessa sätts istället in ett gammalt, beprövat guldgrävarknep; man låtsas helt enkelt att dom inte ser en. Det har funkat förr. I alla fall nere i sydamerikat ...

 Så här ser highbankern ut i aktion. Pumpen matar duschen som sprider ut vattnet jämt och fint. Grus öses in i grovrännan. Nuggets och grovt guld fastnar i grovrännan. Innanför de blå plastskivorna finns de självrensande kamgallrena. De kastar ut stenar och allt annat som är grövre än 2 mm, rakt ner på Rolfs högra fot. Därmed har dessa (stenarna, alltså - inte fötterna) gjort sitt och är ur leken.

Highbanker 

Under kamgallren tar finrännorna vid och fångar småguldet. Dessa rännor ligger inuti lådan. De går lugnt med liten lutning. (De två rännorna är hopkopplade efter varandra. När dom delas, får dom plats inne i lådan.) Tailingen syns till vänster.

 Tailingen matas in i diamantrännan, som inte är med på denna bilden. Med hjälp av en blandning av paraffin och bivax, fångas diamanter där.

 Highbankern ser kanske lite underlig ut, men gör så får att kunna packas in i lådan och för att kunna användas under skiftande förhållanden, som t ex där det finns mikroguld, diamanter osv.


Rolf och JackPot - vi önskar er all lycka nere i Afrikat. Måtte ni komma hem med livet i behåll.


Guldis