•       

Varukorg 0

 

Ädelforsingarnas nyhetsbrev 59

 

 

Hej alla glada Ädelforsingar.

Nu har Rolf Guldström tagit över helt ifrån farsan och blivit redaktör och web-husse för Ädelforsingarna. Så jag hoppas att jag skall kunna hålla samma höga standard och att intresset skall finnas kvar hos er alla.

Ni får gärna lov att komma in med egna reportage och idéer om vad som skall komma med här på nyhetsbreven, alla bidrag är välkomna. Jag startar med ett brev om vad som har hänt här nere i Ädelfors under Valborgshelgen.

En av Sveriges främsta mineraloger på besök i museet.

Vi skall börja med en stor händelse i Gruv & Mineralmuseet. Jag hade på krokiga vägar fått tag i Sveriges främsta expert på mineralsamlingar från 1700-talet, Jörgen Langhof, och bjöd in honom till att besiktiga Bielkes enastående samling.

I samband med detta så ansökte jag om 50.000 SEK för att renovera och restaurera samlingen. Och då när ändå Jörgen var här i fredags så bjöd jag in kultur och fritids nämndens ordförande, Göran Ivarsson (eftersom det är han som skall betala).

Jörgen blev eld och lågor över Bielkes mineralsamling och sa att han kan tänka sig att göra jobbet på sin lediga tid för detta var den mest intressanta samling som han sett.

Men så lätt skall nu inte Vetlanda kommun komma undan utan vi skall få fram medel till Jörgens lön. Vi har också sagt att i samband med renoveringen skall vi skriva en liten pamflett och fotografera och lägga upp en egen hemsida över Bielkes Samlingar.

Jörgen hittade flera unika stuffer samt historiskt spännande kuriosa föremål, och detta var ändå en kort besiktning på ungefär två timmar. Då kan ni tänka er allt det jobb man skall göra med att gå igenom skåpen låda för låda och rengöra de stuffer som behövs.

Jag blev glad över Jörgens stora engagemang, och imponerad över de kunskaper som han har om dessa gamla samlingar. Där finns mycket att lära.

Det small till så det dånade i Johnny & Sofies ränna alldeles bakom guldvaskningen på fredagen. Johnny och Sofie var här nere tillsammans med ett gott gäng ifrån Östhammar för att vaska lite guld, när Sofies mor Anna-Lena gick runt med sitt guldspjut och rätt var det var så hittade Anna-Lena ett ställe med gott om signaler.

Jag var inte där själv just vid det tillfället men det var på en plats strax nedströms där vi släpper ut sand som turisterna har vaskat igenom. På detta ställe har nog ingen grävt tidigare får det är massor av rötter och bråte. Nåväl Johnny & Sofie satte genast igång att gräva ut denna plats med hinkar och efter ett tag så blev hela rännan "gul av guld".

Detta guldet måste ha samlats där under en längre tid för så mycket guld har jag då aldrig sett i en vaskränna här i Ädelfors. Det var glada miner och en del fotoblixtar som smällde i Emån. På kvällen så var Johnny & Sofie märkligt nog inte nere vid brasan, de var uppe i stugan och finvaskade.

Det var en fantastisk syn, något som vi alla guldgrävare drömmer om. Grattis till Johnny & Sofie.

Om ni vill veta hur mycket det var så säger de att guldet skall nog räcka till förlovningsringar och om ni har tur så kanske de visar sina ringar för oss alla när de är färdiga.

Ni kan tro att de andra guldgrävarna fick fart på sina spadar, men snälla som de är så väntade de tills dagen efter för man vill ju inte trampa runt i någon annans hål.


Ronnys Golden ladder


Ronny en snäll och mycket kreativ guldgrävare från Strömstad som var nere i valborg. Ronny hade med sig sin nya Golden Ladder för att prova och se så att allt fungerade nere i Högarna.

Ronny med sin Golden Ladder, som fungerade perfekt.
Den är byggd efter klassikt koncept med ett kamgaller för
att få bort stora stenar.
Golden Ladder har som stomme en stege, därav namnet. Det behövdes
lite mindre justeringar för att vinklarna skulle bli bra.
Sven-Gunnar Rydberg var också här med sin förbättrade high-banker, den har Rydberg satt en elmotor som får hela high-bankern att vibrera på. Och efter vad Rydberg sa vid frågan om det hela fungerar, kan man tolka på flera sätt, det behövs lite mer förbättringar.

Men bra med guld fanns det i Rydbergs koncentrat.

Alla grabbars julafton.

Vindskyddet blev bostad för Lars och Mikael med söner över hela helgen. Lars och Mikael var här nere för att bara vara, och självklart gräva guld.
de hade också med sig sin High-banker för att köra nere i högarna. Sönerna Edvin och Adam var som två virvelvindar och hade fullt upp att göra hela tiden. Ni kan ju själva tänka er att få vara med farsan ute i vindskydd och gräva så mycket man orkar.

Det blev en hel helg med matlagning vid brasan och blöta trötta små killar som svimmade i säng. Jag tror att det var Mikaels grabb som sa att detta var bättre än julafton. Och jag är nog böjd att hålla med för det största värdet av såna helger ute, är kanske inte guldet utan just att "bara vara".

Very best,
Rolf Guldström