•       

Varukorg 0

 

Ädelforsingarnas nyhetsbrev 50

 

Kildonan Burn i Skottland

Hej på er alla glada Ädelforsingar. Här kommer en reserapport från Rolf Guldström.

Baile-An Or

Vi var ett himla gott gäng på 10 personer som reste till norra Skottland den 13 september 2002. Det var, från vänster i bilden här över, Ulf & Siv Rasmussen, Elsa Hettman, Anna Pia Johansson, allas vår Robert Pahlm, Ingvar Pahlm, Lennart Sjöö, Sven Gunnar Rydberg, Hasse Hettman, och så jag.
Här står vi vid en skylt som markerar 1886 års guldrush. Namnet är gaeliska och betyder guldstaden. Här hade guldgrävarna sina bostäder (läs kåkstad).

Ravinen
Man kan gräva guld alldeles där vi stod, men den information som Pia Guldström gett oss (tack Pia) var att man skulle gå över kullarna för det var mera och större guld där.

 

Mera raviner
Så vi följde Pias råd; på med ryggsäckarna och iväg. Det var en ganska ansträngande promenad men ni vet ju att om guldet finns där så kan man gå hur långt som helst.

 

Vattendraget
Vackert! Inte sant?


Kildonan Burn
Efter en kilometers promenad så är vi framme vid stället som vi skall vaska vid. Nu skall ni få veta att vid denna vackra plats så får man inte lov att använda ränna eller dredge, så vi använde Hendersonpump, panna och sikt.

 

Nuggets
Första dagen så fann vi en hel del guld både större och smått, men det var ett par från Skottland som hittade en rejäl nugget. Den var mer än en halv centimeter. Grattis.

Ingvar Pahlm
Vi blev oerhört inspirerade av detta och guldfebern steg till 47 grader. Redan andra dagen hittade Robban och Ingvar en nugget på över 4 millimeter. Grattis Robban.


Siv och Rasmus
Våra regnkläder blev gula av solen som sken var dag.


Robert Pahlm
Robban suger rent sprickorna i berggrunden med sin Hendersonpump.


Guld i Skottland
Tänk att få rensa sprickorna med en guldströmmare i alla små vattenfall. Sicken lycka.


Skotte i kilt
Den sista dagen som vi vaskade så hade vår fantastiska värdinna, mrs Anne, ordnat så att vi fick njuta av säckpipemusik och traditionell dans. Det var så vackert, intet öga var torrt. Tack mrs Anne & John.

 

Mrs Anne MacDonald
Mrs Anne MacDonald, musikern, dansösen och John MacDonald.


Resultatet av vår färd till Skottland? Det är över tio gram guld.
Mycket av guldet är grovt. Robban och Ingvar hittade den största nuggeten.
får ni möjligheten så åk dit.

Väl mött i Ädelfors ...


Very best,
Guldis