•       

Varukorg 0

 

Ädelforsingarnas nyhetsbrev 9

 

 

Hej på er alla Ädelforsingar !

 

Det är Rolf som skriver till er igen. Denna gången har vi varit i Falsterbo och hämtat bärnsten. Det var en riktig höjdare, ni skulle vart med. Men det går ju att ta sig dit på egen hand eller med några kompisar. Det tog inte lång stund att komma på hur man skulle gå till väga. Nu tänker jag berätta hur vi gjorde.
Ta med ett par bra stövlar, en liten kratta till tången och en bra håv sedan är det bara att börja leta bärnsten på stranden och i vattenbrynet,


Rolf på bärnstensjakt

Vi var allt som allt 9 personer som träffades. Jag, Kathe, Jonnny, Kirsten, Roland och Björg sammanstrålade lördag klockan 12.00 vid bärnstens snidaren Leif Brosts museum i Kämpinge, ett stenkast från Falsterbo. Jag hade ringt och pratat med Leif innan så han visste att det var ett gäng guldgrävare på ingång. Nå, vi blev väl mottagna av Leif som är en synnerligen kunnig man när det gäller bärnsten. Leif tog sig tid att visa oss runt i sitt museum och höll ett kort föredrag om bärnstenens historia och hur och var man på bästa sätt kan hitta bärnsten, vilket vi var mycket intresserade av. Det gick väll en halvtimma med prat sedan så tittade vi runt och fick se riktiga rariteter med insekter i, plus en jättestor bärnsten som var c:a 2 meter i omkrets. Det var på det hela taget ett sevärt besök hos Leif. Han har också en välsorterad butik där man kan köpa bärnsten om man inte vill leta själv. Han köper även sten om ni hittar många. Nå, nu ville vi ut och leta själva.

Leif Brost

Roland hade fått ryggskott så han och Björg följde inte med ut till Falsterbo, men vi andra åkte ut till havet, iklädda stövlar och varma kläder. Jag tog med en liten håv för det har jag sett på bilder att dom använder när dom letar bärnsten. Det var en hel del människor på stranden; vanliga flanörer och en del med bärnsten i blicken. Man såg direkt skillnad på oss amatörer och på proffsen. Proffsen använde sjöstövlar och stora robusta håvar.

Bärnstensjakt

Min lilla håv dög nog bara till fjärilar. Men okej det var bara att kolla på hur dom andra gjorde och göra samma sak.
Att rota runt i tången verkade vara det bästa sättet för oss så det gjorde vi och ser man på, redan efter 20 minuter hittade jag min första bärnsten och en till och en till. Dom var små men vad gör det när det är dom första man hittar.

Bärnsten

Mitt uppe i detta ringer Thomas "Jackpott" med sambo och vill ansluta sig till oss och det går givetvis bra. Jag kollar läget med Jonny. Jodå, han har också hittat ett par fina bärnstenar. Det artar sig till att bli en väldigt lyckad utflykt för oss Ädelforsingar. Vi letar vidare och pratar med andra likasinnade och givetvis så jämför man de olika fynden. Proffsens fynd var bra mycket större än våra. De tog inte ens tillvara på våra små stenar men dom var väl bortskämda med bärnsten. Nå, Thomas och Annette kom till stranden och blev ganska snabbt bitna av att leta.

Gänget på bärnstensjakt

Det började att bli sent så vi bestämde oss för att avbryta lördagens letande, för att fortsätta på söndag. Vi bestämde oss också för att träffas på kvällen på en restaurang i Trelleborg. Jag, Kathe, och Jonny åkte hem till Roland och Björg där också Kirsten väntade. Vi checkade in på Nightstop i Trelleborg. Sedan blev det kaffe och diverse annat hos Roland, följt av restaurangbesök. Thomas och Annette anslöt sig och sedan var det mera kaffe hemma hos Roland och Björg. En trevlig kväll kort sagt.

Thomas bärnsten

Söndag.

Jag och Jonny ville kolla in stranden i Skanör för att se om det fanns något av intresse där, men det var inte alls samma drag på den stranden som det var i Falsterbo.

Thomas Annette och Bulten dök upp i Skanör men vi bestämde oss för att åka till Falsterbo. Sagt och gjort. På med stövlar och varma kläder och massor av entusiasm. Så anföll vi tången och ta mej tusan om inte Annette hittade två stora, fina bärnstenar rätt snabbt. Den största var väl som en golfboll. Grattis Annette!

Bulten, Thomas, jag och Jonny letade vidare med gott resultat men inga lika stora som Annettes. Det blev dags för uppbrott. Med fickan nästan full av bärnsten kan jag säja att det var GÖRKUL att leta bärnsten. Och lätt, för man behöver ingen speciell utrustning mer än stövlar och varma kläder till att börja med. Sedan - om man blir biten - så skall man ha sjöstövlar och en stabil håv eller en grep och vända tång med, men man kan också bara göra som Kathe gjorde; titta på stranden och vända tång med en pinne. Kathe hittade en hel del hon med.

Det är gratis att leta efter bärnsten och Skåne har rätt så milt vinterklimat, så om er abstinens blir allt för svår - åk och leta bärnsten. Jag rekommenderar er att börja hos bärnstens snidare Leif Brost, www.brost.se, så får ni värdefulla tips på var det för dagen är bäst att leta. För det ändrar sig med olika vindar.

Jonny´s fynd

Vi fortsätter att hitta på annorlunda expeditioner så håll datorn vid liv.


Rolf Guldström

brun