Om blockletning med metalldetektorer
Vi samlades en varm och go´ afton vid guldvaskningen i Ädelfors för att dra ut på ett kalhygge. Där skulle vi se om vi kunde hitta en så kallad blocksvans som inlandsisen skapat för drygt 12.000 år sedan. En blocksvans är ett solfjädersformat område som innehåller mineraliserade stenar och block - om det finns en malm uppströms isriktningen. Blocksvansens utbredning liknar röken från en lägereld och det var givetvis lägerelden (en guldmalm alltså) som vi ville hitta.
Kennet i förgrunden med sin Explorer.
Det finns ju många gamla guldgruvor i området så jag trodde att vi skulle ha hyfsade chanser att finna något ny malm. Vi körde bil upp till hygget och satte på våra detektorer. Sedan började letandet efter kantiga stenar (runda stenar brydde vi oss inte om) som var väl synliga i hyggesplöjningens fåror.
Guldis med sin GoldBug-2 och Michael med supermagnet.
Nå, vi hittade massor med mineraliserade stenar och vi fortsatte förbi den kända guldmalmen, mot isriktningen. Vi hittade många fler mineraliserade stenar ... Det var dock inte så lätt - på de få timmar som vi var där - att slå fast om de mineraliserade stenarna kom från en eller flera malmer. Till det behöver man lite mera tid. Att metoden fungerar - och det mycket bra - råder det ingen som helst tvekan om. Den saken är helt klar!
Magnus med sin Explorer. Ingvar frågar honom om vad han hittat ...
Det är säkert inte sista gången som detta kalhygge får besök av folk med metalldetektorer ...
- Det låter som guld, tror jag ...
Efter en stund kom vi fram till en guldmalm, känd sedan gammalt.
Very best och väl mött i Ädelfors,
Guldis